Aceasta prajitura delicata combina straturi fine de aluat, crema bogata, gem dulce si bezea crocanta cu nuci. O reteta perfecta pentru a impresiona musafirii sau pentru a va bucura de o dupa-amiaza dulce.
Ingrediente pentru aluat:
400 g faina semi-alba
4 galbenusuri
200 g unt/margarina
100 g zahar pudra
200 g smantana fermentata
1/2 plic praf de copt
Ingrediente pentru crema:
300 ml lapte
15 g faina
15 g amidon de porumb
100 g zahar
1 plic zahar vanilat
150-200 g unt
Ingrediente pentru stratul superior:
4 albusuri
Gem (de prune, caise sau dupa preferinta)
10 g zahar tos
10 g praf de budinca
Nuci maruntite (alune sau nuci obisnuite)
Metoda de preparare
- Prepararea aluatului:
Amestecati intr-un bol faina cu praful de copt.
Adaugati untul/margarina rece taiata cubulete si framantati cu degetele pana obtineti o textura nisipoasa.
Incorporati galbenusurile, zaharul pudra si smantana fermentata. Framantati pana se formeaza un aluat omogen.
Impartiti aluatul in doua parti egale si intindeti fiecare parte sub forma de foaie. Daca aveti doua tavi de marime medie, pregatiti-le pe ambele. - Coacerea primului strat:
Asezati prima foaie de aluat pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Intindeti un strat subtire de gem pe aluat. - Prepararea bezelei:
Bateti albusurile spuma tare impreuna cu zaharul tos.
Adaugati praful de budinca si amestecati usor pana la omogenizare. - Stratificarea prajiturii:
Intindeti bezeaua peste stratul de gem de pe prima foaie de aluat.
Presarati nucile maruntite peste bezea.
Coaceti la 150°C timp de aproximativ 15 minute, pana cand stratul de deasupra devine usor aurit. - Prepararea cremei:
Fierbeti laptele impreuna cu faina, amidonul, zaharul si zaharul vanilat, amestecand constant pana se ingroasa.
Lasati crema sa se raceasca complet.
Mixati untul moale pana devine pufos, apoi adaugati treptat crema racita. Mixati pana obtineti o consistenta fina. - Asamblarea prajiturii:
Daca ati copt aluatul intr-o singura foaie, taiati-o in doua parti egale.
Puneti prima foaie cu gem si bezea pe un platou.
Intindeti crema peste stratul de bezea si nuci.
Acoperiti cu a doua foaie cu gem si bezea.