Aceasta prajitura cu miere, delicioasa si rafinata, este perfecta pentru momentele in care vrei sa impresionezi cu un desert delicat. Cu un blat moale, crema fina de unt si un strop de miere, acest desert este alegerea ideala pentru orice ocazie speciala. Se recomanda pregatirea lui cu o zi inainte pentru ca aromele sa se intrepatrunda perfect.
Ingrediente pentru blat:
5 oua
270 g zahar
360 g faina
2 lingurite praf de copt
135 g miere
Ingrediente pentru crema de unt:
1 ou
170 g zahar
1 plic zahar vanilat
30 g amidon alimentar
400 ml lapte (1,5% grasime)
100 g unt
200 g frisca lichida
Metoda de preparare:
Prepararea cremei: Incepe prin a face budinca pentru crema de unt, deoarece aceasta trebuie sa se raceasca inainte de a fi folosita. Intr-o cratita, amesteca oul, zaharul, zaharul vanilat si amidonul alimentar cu un tel. Adauga laptele si gateste la foc mediu, amestecand continuu, pana cand compozitia se ingroasa. Toarna crema intr-un bol, acoper-o cu folie alimentara si las-o sa se raceasca la temperatura camerei.
Prepararea blatului: Preincalzeste cuptorul la 180°C (caldura sus-jos) si pregateste o forma rotunda de tort cu diametrul de 28 cm. Bate ouale cu zaharul pana devin spumoase. Adauga treptat restul ingredientelor si amesteca pana cand obtii un aluat omogen.
Toarna aluatul in forma de tort si coace timp de 30 de minute. Apoi, redu temperatura la 170°C si coace inca 20 de minute. Lasa blatul sa se raceasca complet dupa coacere.
Crema de unt: Cand budinca s-a racit la temperatura camerei, incepe sa prepari crema de unt. Scoate untul din frigider cu cel putin o jumatate de ora inainte, pentru a ajunge la temperatura camerei. Bate untul spumos, apoi adauga treptat budinca racita. Acopera crema cu folie alimentara si pune-o la frigider.
Intre timp, lasa blatul sa se raceasca complet. Taie partea superioara pentru a obtine o suprafata neteda si pastreaza aceasta bucata pentru decor. Apoi, imparte blatul in 3-4 straturi egale. Daca ai un inel special de tort cu ghidaj pentru taiere, acesta iti va fi de mare ajutor!
Bate frisca pana devine ferma si incorporeaz-o in crema de unt racita. Incepe asamblarea prajiturii: pune 1/4 din crema (sau 1/3 daca ai doar 3 straturi) pe primul strat de blat si niveleaza. Continua cu celelalte straturi, aplicand crema intre ele. Ultimul strat ar trebui sa fie unul de crema. Sfarama bucata de blat taiata anterior si presar-o deasupra. Pune prajitura la rece pentru cateva ore, ideal ar fi sa o lasi peste noapte.
Aceasta prajitura se va transforma intr-o adevarata delicatesa dupa ce se odihneste cateva ore la frigider, iar aromele se vor combina perfect!