Aceasta prajitura traditionala cu miere, cunoscuta sub numele de „Medena Kata”, este o adevarata delicatese pentru iubitorii de deserturi fine. Cu straturi delicate de aluat si o crema de vanilie bogata, completata de un strat generos de gem de prune, acest desert este perfect pentru orice ocazie speciala.
Ingrediente pentru foi:
2 oua
40 g margarina
2 linguri miere
3 linguri lapte
150 g zahar
450 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Ingrediente pentru crema:
300 ml lapte
3 linguri (cu varf) faina
1 plic zahar vanilat
200 g margarina
200 g zahar pudra
Ingrediente pentru stratul de gem:
200 g gem de prune (sau gem de macese)
Mod de preparare:
Prepararea foilor: Amesteca margarina, mierea, laptele, zaharul si un ou intr-o cratita, apoi incalzeste-le usor pana cand toate ingredientele se topesc si se omogenizeaza. Intr-un bol separat, adauga faina, bicarbonatul de sodiu si celalalt ou, amestecand bine. Incorporeaza treptat amestecul lichid in cel de faina si framanta pana obtii un aluat omogen.
Coacerea foilor: Imparte aluatul in 4 parti egale. Intinde fiecare parte pe dosul unei tavi de cuptor, formand foi subtiri de aluat. Coace fiecare foaie la 180°C timp de 10 minute. Dupa coacere, lasa foile sa se raceasca complet si manevreaza-le cu grija.
Prepararea cremei: Amesteca faina, zaharul vanilat si putin lapte rece, apoi adauga acest amestec in laptele fierbinte si fierbe-l la foc mic pana cand se ingroasa. Lasa crema sa se raceasca complet. Bate margarina cu zaharul pudra pana devine pufoasa, apoi incorporeaza crema de lapte racita.
Asamblarea prajiturii: Pune prima foaie de aluat pe o suprafata de lucru si intinde jumatate din crema pe ea. Acopera cu a doua foaie, apoi intinde gemul de prune. Pune a treia foaie deasupra gemului si intinde restul de crema. Incheie cu ultima foaie de aluat.
Finalizarea: Acopera prajitura cu o tava care nu este prea grea, doar pentru a presa usor straturile. Lasa prajitura sa stea la rece peste noapte. Inainte de servire, presara zahar pudra deasupra si taie-o in bucati.
Aceasta prajitura are nevoie de timp pentru a se intrepatrunde aromele, iar rezultatul final va fi un desert rafinat, cu un gust irezistibil. Pofta buna!
Reteta BONUS: Prajitura delicioasa de ciocolata. Se prepara usor si din ingrediente simple
Ingrediente pentru blat:
5 oua
75 g zahar
75 g faina
22,5 g cacao
20 ml ulei
1 plic praf de copt
Pentru a insiropa blatul:
250 ml apa
250 g zahar
22,5 g ciocolata pudra
Pentru crema:
700 ml lapte
75 g zahar
75 g faina
250 g unt
1 plic zahar vanilat
100 ml smantana pentru frisca
200 g ciocolata neagra
In plus:
100 g ciocolata neagra
20 ml ulei
Metoda de preparare
Prepararea siropului: Incepeti cu siropul, fierbeti apa si zaharul timp de aproximativ 10 minute, adaugati pudra de ciocolata si amestecati pana se topeste complet, apoi lasati siropul sa se raceasca.
Prepararea blatului: Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile pana devin spuma tare, adaugati zaharul si continuati sa mixati pana cand acesta se dizolva. Adaugati, pe rand, galbenusurile si uleiul, amestecand la viteza cea mai mica. Combinati faina, cacaua si praful de copt, apoi incorporati-le usor in compozitie, tot la viteza mica. Turnati aluatul intr-o tava de 25×35 cm tapetata cu hartie de copt. Coaceti la 180°C pana cand marginile se desprind de tava. Turnati siropul racit peste blatul fierbinte.
Prepararea cremei: Dizolvati faina in 200 ml lapte, iar restul laptelui si zaharul puneti-le la fiert. Adaugati amestecul de faina si gatiti, amestecand continuu, pana cand se ingroasa. Lasati crema sa se raceasca, amestecand ocazional pentru a evita formarea unei cruste. Bateti smantana pentru frisca si lasati-o deoparte. Bateti untul, apoi adaugati treptat crema de faina, cate o lingura, mixand pana la omogenizare. In final, incorporati frisca batuta. Rezervati 4-5 linguri de crema alba si intindeti-le peste blatul racit. Topiti 200 g de ciocolata neagra pe baie de aburi si amestecati-o in crema alba, pana la omogenizare.
Finalizarea prajiturii: Topiti 100 g de ciocolata cu 20 ml ulei, apoi turnati amestecul peste prajitura racita. Lasati prajitura la frigider pana cand glazura de ciocolata se intareste.