
Un desert rafinat, cu straturi delicioase si gust echilibrat.
Aceasta prajitura este compusa din foi de cacao fragede, umplute cu o crema fina de vanilie si acoperite cu o glazura de ciocolata. Este perfecta pentru ocazii speciale sau pur si simplu pentru a rasfata familia cu un desert spectaculos.
Ingrediente
Pentru foile de cacao (5-6 foi subtiri)
500 g faina
150 g zahar
50 g cacao
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
100 g unt (topit)
2 oua
100 ml lapte
100 g miere
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema de vanilie
1 litru lapte
200 g zahar
4 galbenusuri
100 g amidon sau 120 g faina
200 g unt
1 lingura esenta de vanilie
Pentru glazura de ciocolata
200 g ciocolata neagra (minim 50% cacao)
100 ml frisca lichida
30 g unt
Mod de preparare
Prepararea foilor de cacao
Intr-un bol mare, amestecati faina, cacaua, zaharul, sarea si bicarbonatul de sodiu.
Adaugati untul topit, ouale, mierea, esenta de vanilie si laptele, amestecand bine pana obtineti un aluat omogen.
Impartiti aluatul in 5-6 parti egale si intindeti fiecare parte sub forma de foaie subtire (aprox. 2 mm grosime).
Coaceti fiecare foaie pe dosul unei tavi, in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 5-7 minute.
Lasati foile sa se raceasca inainte de a le umple cu crema.
Prepararea cremei de vanilie
Amestecati galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase, apoi incorporati amidonul sau faina.
Adaugati treptat laptele si puneti compozitia pe foc mic, amestecand continuu pana cand crema se ingroasa.
Luati crema de pe foc si adaugati esenta de vanilie.
Dupa ce crema s-a racit usor, incorporati untul si mixati pana devine fina si aerata.
Asamblarea prajiturii
Pe un platou, asezati prima foaie si intindeti un strat generos de crema.
Repetati procedeul pentru toate foile, terminand cu o foaie de cacao.
Apasati usor prajitura si lasati-o la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte pentru a se fragezi foile.
Prepararea glazurii de ciocolata
Incalziti frisca lichida fara a o fierbe, apoi turnati-o peste ciocolata rupta bucati.
Amestecati pana la omogenizare, apoi incorporati untul pentru un plus de luciu.
Turnati glazura peste prajitura si nivelati.
Servirea
Dupa ce glazura s-a intarit, prajitura se taie in bucati de aproximativ 3×5 cm.
Se poate decora cu ciocolata rasa, fulgi de migdale sau linii de ciocolata topita.
Sfaturi utile
✔ Pentru un gust mai intens, puteti inlocui jumatate din untul din crema cu mascarpone.
✔ Daca doriti un plus de aroma, adaugati 2 linguri de lichior de vanilie in crema.
✔ Prajitura devine mai gustoasa dupa o zi de stat la frigider, cand foile se inmoaie complet.
Pofta buna! 🍰