Prajitura cu Foi de Miere, Crema de Gris si un Strat Generos de Nuci

Prajitura cu Foi de Miere, Crema de Gris si un Strat Generos de Nuci

Aceasta reteta de prajitura cu foi de miere si crema de gris este ideala pentru a satisface pofta de ceva dulce si rafinat. Cu un strat crocant de nuci si o umplutura fina de gris, acest desert este perfect pentru orice ocazie speciala sau pentru a impresiona familia si prietenii. Este o prajitura care se prepara usor, dar necesita timp pentru a permite straturilor sa se aseze perfect.

Ingrediente: Pentru o tava de 25×33 cm

Foi de Miere:
375 g faina alba de grau
4 oua intregi
150 g zahar
5 linguri de miere
2 lingurite de bicarbonat de sodiu
125 g margarina sau unt rece

Crema de Gris:
1 litru de lapte
100 g zahar
10 linguri de gris
250 g unt sau margarina

Pentru stratul de Nuci:
300-400 g nuci maruntite fin
4 linguri de miere
75 g unt sau margarina
4 linguri de zahar pudra

Mod de preparare:

Prepararea foilor de miere:
Intr-un bol mare, combinati toate ingredientele pentru foi: faina, ouale, zaharul, mierea, bicarbonatul si margarina rece. Framantati pana obtineti un aluat omogen. Impartiti aluatul in trei parti egale si lasati-le la frigider pentru aproximativ 15 minute.

Pregatirea stratului de nuci:
Tocati nucile fin. Intr-o cratita, topiti margarina sau untul impreuna cu mierea si zaharul pudra. Adaugati nucile si amestecati bine. Luati de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca.

Coacerea foilor:
Intindeti prima parte a aluatului si asezati-o pe fundul unei tavi tapetate cu hartie de copt. Coaceti la 180°C pentru aproximativ 10-15 minute, pana devine usor aurie. Repetati procedeul cu a doua foaie.
A treia parte de aluat se intinde in tava si se acopera cu amestecul de nuci. Aceasta se coace timp de 15-20 de minute. Lasati toate foile sa se raceasca inainte de a le manipula.

Prepararea cremei de gris:
Pastrati o cana din litru de lapte si puneti restul la fiert cu zaharul. In cana de lapte ramasa, dizolvati cele 10 linguri de gris. Turnati amestecul in laptele fierbinte, amestecand constant, si fierbeti pana se ingroasa usor. Lasati sa se raceasca complet.
Bateti untul la temperatura camerei pana devine cremos, apoi adaugati treptat grisul racit, amestecand pana la omogenizare.

Asamblarea prajiturii:
Puneti prima foaie simpla si intindeti o parte din crema de gris. Continuati cu a doua foaie, acoperind cu restul de crema. La final, puneti foaia cu nuci deasupra.
Dati prajitura la frigider peste noapte pentru a permite straturilor sa se intrepatrunda.

A doua zi, prajitura va fi perfecta pentru a fi taiata si servita.