Ingrediente necesare
Pentru foile de turta dulce:
500 g faina alba
100 g zahar pudra
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara macinata
1 lingurita amestec de condimente pentru turta dulce
250 g miere
60 g unt
1 ou
Pentru crema:
200 g gris
1 litru lapte vegetal (pentru o varianta de post, foloseste lapte de migdale sau de soia)
20 g zahar vanilat (aproximativ 2 plicuri)
400 g unt vegan (sau unt obisnuit, daca nu este de post)
400 g zahar pudra
Mod de preparare
Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si condimentele pentru turta dulce.
Incalzeste mierea impreuna cu untul pana cand untul se topeste complet. Adauga amestecul de miere si unt peste ingredientele uscate.
Adauga oul si amesteca totul cu o lingura de lemn pana obtii un aluat omogen. Daca aluatul este prea uscat, poti adauga cateva linguri de apa rece.
Formeaza un aluat moale, acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se odihneasca intr-un loc racoros timp de 24 de ore.
Pregatirea cremei:
Fierbe grisul in laptele cald impreuna cu zaharul vanilat pana obtii o compozitie groasa. Lasa amestecul sa se raceasca complet.
Bate untul (sau untul vegan) cu zaharul pudra pana devine o crema pufoasa. Adauga treptat grisul racit si amesteca bine pana la omogenizare.
Prepararea foilor:
Imparte aluatul in patru parti egale. Intinde fiecare parte pe hartie de copt intr-un dreptunghi de aproximativ 26 x 30 cm, avand o grosime de aproximativ 2 mm.
Inteapa aluatul cu o furculita pentru a preveni formarea bulelor de aer.
Coace foile in cuptorul preincalzit la 200°C, pe functia de ventilatie, timp de 5-10 minute. Prima foaie poate necesita mai mult timp (aproximativ 10 minute), in timp ce ultimele vor fi gata in aproximativ 5 minute. Foile trebuie sa fie usor aurii.
Lasa-le sa se raceasca complet in tava. Nu te speria daca par tari – se vor inmuia dupa ce adaugi crema.
Asamblarea prajiturii:
Imparte crema in trei parti egale.
Asaza prima foaie pe un platou si intinde uniform o parte din crema. Repeta procesul pentru celelalte foi, acoperind ultimul strat doar cu o foaie simpla.
Acopera prajitura si las-o la frigider peste noapte pentru ca foile sa se fragezeasca.
A doua zi, taie prajitura in felii si presara zahar pudra pe deasupra, daca doresti.
Recomandari suplimentare:
Aceasta prajitura este ideala pentru sarbatori sau ocazii speciale precum Pastele sau Craciunul.
Pentru o aroma mai intensa, poti adauga coaja rasa de lamaie sau portocala in crema.
Daca doresti o varianta de post, asigura-te ca toate ingredientele folosite sunt vegetale.
Aceasta prajitura cu foi de turta dulce si crema delicata este garantat un succes la orice masa festiva!