Prajitura cu foi de napolitana, stratificata cu un blat pufos si o crema delicioasa, cu o textura crocanta si cremoasa.
Ingrediente pentru blatul pufos:
6 oua
200 g zahar
150 g faina
50 g amidon
1 pliculet praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru crema de cacao:
200 g zahar
3 linguri cacao
150 ml lapte
250 g unt
100 g nuca macinata (optional)
Ingrediente pentru crema subtire de vanilie:
500 ml lapte
4 linguri zahar
3 linguri amidon de porumb
1 plic zahar vanilat
200 g unt
Pentru asamblare:
2 foi mari de napolitana
Mod de preparare:
- Prepararea blatului pufos:
Incepeti prin a separa albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma, adaugand treptat zaharul pana cand obtineti o bezea ferma si lucioasa.
Adaugati galbenusurile unul cate unul, amestecand usor cu o spatula, nu cu mixerul.
Cerneti faina, amidonul si praful de copt, apoi incorporati-le usor in amestecul de oua, amestecand delicat cu o spatula, astfel incat sa pastrati aerul in compozitie.
Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pentru aproximativ 25-30 de minute, pana cand blatul trece testul cu scobitoarea. Lasati-l sa se raceasca, apoi taiati-l in doua pe orizontala, obtinand doua straturi. - Prepararea cremei de cacao:
Intr-o cratita, puneti laptele, zaharul si cacao si aduceti-le la fierbere, amestecand continuu. Dupa ce zaharul s-a topit, luati cratita de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca putin.
Incorporati treptat untul moale, amestecand energic pana obtineti o crema fina si omogena. Daca doriti, adaugati si nuca macinata pentru un plus de textura si gust. - Prepararea cremei de vanilie: Intr-o cratita, amesteca laptele cu zaharul si zaharul vanilat si pune-le la fiert la foc mic. Separat, intr-un bol, dizolva amidonul cu putin lapte rece, apoi adauga acest amestec peste laptele fierbinte. Continua sa fierbi amestecul pana se ingroasa, amestecand constant, pentru a nu se lipi. Odata ce crema s-a ingrosat, ia-o de pe foc si las-o sa se raceasca putin. Dupa ce crema s-a racit complet, adauga untul moale si amesteca bine pana obtii o textura fina si cremoasa.
- Asamblarea prajiturii:
Pe o tava, asezati prima foaie de napolitana. Peste aceasta, intindeti un strat generos de crema de cacao. Apoi un strat subtire de crema de vanilie. Asezati stratul de blat pufos si acoperiti-l cu un alt strat subtire de crema de vanilie, urmat de un strat generos de crema de cacao.
Incheiati asamblarea cu a doua foaie de napolitana, presand usor pentru a se lipi bine straturile intre ele.
Acoperiti prajitura cu folie alimentara si puneti-o la rece pentru cateva ore sau peste noapte, astfel incat sa se intareasca si sa se poata taia frumos. - Servirea:
Dupa ce prajitura s-a odihnit la frigider, taiati-o in bucati dreptunghiulare sau patrate si serviti-o cu placere.
Textura crocanta a foilor de napolitana combinata cu blatul pufos si crema bogata de cacao face din acest desert unul extrem de delicios, ideal pentru ocazii speciale, avand un aspect frumos si un gust ce imbina perfect crocantul cu cremosul.