Aceasta prajitura cu miere si nuci este un desert rafinat, cu foi fragede de miere, un strat pufos de blat si o crema delicioasa cu nuci. Este ideala pentru ocazii speciale sau pentru momentele cand vrei sa te rasfeti cu ceva dulce.
Ingrediente
Foi cu miere:
1 ou
150 g zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
50 g unt sau margarina
2 linguri lapte
2 linguri miere
450 g faina
1 lingura cacao
Blat:
7 galbenusuri
7 linguri zahar pudra
100 ml ulei
7 linguri faina
½ plic praf de copt
7 albusuri
Crema:
800 ml lapte
2,5 linguri amidon de porumb
2,5 linguri faina
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
150 g nuci macinate
150 g unt sau margarina
4 linguri zahar pudra
Pentru decor:
Nuci macinate
Ciocolata rasa
Mod de preparare
Prepararea foilor cu miere:
Intr-un bol, se amesteca oul, zaharul, bicarbonatul de sodiu, untul (sau margarina), laptele si mierea.
Se pun ingredientele intr-un vas deasupra unui bain-marie si se amesteca cu un tel pana cand compozitia devine omogena.
Se adauga faina cernuta impreuna cu cacaua si se framanta un aluat omogen.
Se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde in foi subtiri.
Se coc pe hartie de copt, pe dosul unei tavi, in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 5-8 minute.
Dupa coacere, foile se scot cu grija si se lasa la racit pe o suprafata plana.
Prepararea cremei:
Intr-un vas, se amesteca laptele cu amidonul, faina, zaharul si zaharul vanilat.
Se fierbe la foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingroasa ca un budinca. Se lasa la racit.
Separat, se mixeaza untul (sau margarina) cu zaharul pudra pana devine spumos.
Se adauga treptat crema racita si nucile macinate, mixand pana la omogenizare.
Crema se da la frigider pana la montarea prajiturii.
Prepararea blatului:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pudra pana devin cremoase.
Se adauga uleiul, apoi faina cernuta cu praful de copt.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza usor in compozitia de galbenusuri, folosind o spatula.
Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180°C timp de aproximativ 20 de minute. Se verifica cu o scobitoare daca este copt.
Dupa coacere, se lasa sa se raceasca complet.
Asamblarea prajiturii:
Se asaza prima foaie de miere pe o tava si se intinde un strat de crema.
Se pune blatul peste crema si se acopera cu un alt strat de crema.
Se asaza a doua foaie de miere si se intinde deasupra un strat subtire de crema.
Se presara din belsug nuci macinate si ciocolata rasa.
Prajitura se lasa la rece, de preferat peste noapte, pentru ca foile sa devina fragede si sa se imbine bine toate straturile.
Aceasta prajitura cu miere si nuci va fi un adevarat deliciu pentru toti cei care o gusta!