Ingrediente pentru foi:
500 g faina
80 g unt (tare)
100 g zahar pudra
200 ml lapte
1 plic bicarbonat de amoniu (amoniac pentru prajituri)
Pentru crema:
1 l lapte
350 g zahar
6 linguri cu varf de faina
50 g unt
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri cacao pudra (neindulcita)
Mod de preparare
Prepararea foilor:
Faramitati untul in faina pana obtineti o textura nisipoasa.
Adaugati zaharul pudra si bicarbonatul de amoniu dizolvat in lapte. Framantati bine ingredientele pana obtineti un aluat elastic si omogen.
Impartiti aluatul in 6 parti egale si formati bile.
Intindeti fiecare bila intr-o foaie subtire, de dimensiunea unei tavi (aproximativ 30 x 33 cm).
Puneti foile intinse pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt, intepandu-le usor cu o furculita, pentru a preveni umflarea. Coaceti foile individual, intr-un cuptor preincalzit la 190°C, pana devin usor aurii.
Atentie: foile se coc foarte repede!
Prepararea cremei:
Amestecati intr-un bol zaharul, zaharul vanilat, faina si cacaoa pudra. Adaugati 200 ml de lapte si amestecati bine pana obtineti o pasta fara cocoloase.
Puneti restul de 800 ml de lapte pe foc si incalziti-l usor. Cand laptele este caldut, turnati compozitia de cacao si amestecati continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor.
Fierbeti amestecul la foc mic, pana se ingroasa. Luati crema de pe foc si adaugati 50 g unt, amestecand pana aceasta se topeste complet.
Asamblarea prajiturii:
Ungeti fiecare foaie cu crema calda, avand grija sa o distribuiti uniform. Lasati ultima foaie (superioara) fara crema.
Sfaturi utile:
Lasati prajitura sa se inmoaie timp de cateva ore inainte de servire.
Evitati sa deschideti des cuptorul in timpul coacerii foilor, deoarece amoniacul pentru prajituri elibereaza un miros puternic neplacut.
Foile se coc rapid, asadar fiti atenti sa nu le ardeti.
Daca vi se pare ca cantitatea de crema este insuficienta, puteti sa o dublati sau sa ajustati proportiile dupa preferinta.