In caldura verii, nimic nu este mai racoritor si placut decat o prajitura delicioasa cu fructe si crema de iaurt. Aceasta reteta este ideala pentru un weekend relaxant, oferind un desert usor si revigorant care va cuceri papilele gustative ale intregii familii. Cu un blat fraged, o crema fina de iaurt si fructe proaspete sau congelate, aceasta prajitura este alegerea perfecta pentru zilele toride de vara.
Ingrediente pentru aluat:
550 g faina,
200 g unt rece cu min 80% grasime,
2 oua,
100 g smantana grasa fermentata (min 20% grasime),
100 g zahar pudra,
un praf de sare,
1 plic zahar vanilat,
o lingurita coaja rasa de lamaie
Ingrediente pentru crema:
1 kg iaurt de casa sau iaurt grecesc cremos cu 12% grasime,
5 oua,
60 g amidon,
240 g zahar,
1 lingurita esenta de vanilie,
2 plicuri zahar vanilat ,
un praf de sare,
4 linguri de gris,
800 g fructe proaspete sau congelate
Mod de preparare
Prepararea aluatului
Intr-un bol, pune faina si untul rece, taiat cubulete.
Amesteca cu varful degetelor pana obtii un aluat cu textura nisipoasa.
Adauga zaharul, un praf de sare, ouale batute, smantana, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
Framanta aluatul pana se omogenizeaza si se formeaza o bila compacta.
Imparte aluatul in doua parti inegale, una mai mare si una mai mica.
Infasoara bucata mai mica in folie alimentara si pune-o in congelator.
Intinde bucata mai mare pe o suprafata presarata cu faina, formand o foaie dreptunghiulara.
Tapeteaza o tava de 30×22 cm cu hartie de copt si asaza foaia de aluat in tava.
Taie marginile aluatului si acopera tava cu folie alimentara, apoi pune-o la frigider.
Prepararea cremei
Separa ouale.
Intr-un bol, bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare.
Adauga 120 g de zahar si continua sa mixezi pana obtii o spuma densa.
Intr-un alt bol, bate galbenusurile cu 120 g de zahar si esenta de vanilie pana devin spumoase.
Adauga amidonul si amesteca la viteza mica pana se incorporeaza.
Adauga iaurtul si grisul, amestecand bine.
Incorporeaza treptat albusurile batute in crema de iaurt, amestecand usor cu o spatula pentru a pastra aerul din compozitie.
Asamblarea prajiturii
Scoate tava din frigider si intinde uniform crema de iaurt.
Presara fructele proaspete sau congelate peste crema.
Daca folosesti fructe congelate, le poti pune direct fara a le decongela.
Scoate bucata mai mica de aluat din congelator si da-o pe razatoarea mare.
Presara aluatul ras pe toata suprafata prajiturii.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos la suprafata. Lasa prajitura sa se raceasca inainte de a o taia.
Aceasta prajitura cu fructe si crema de iaurt este nu doar delicioasa, ci si usor de preparat, fiind o optiune excelenta pentru orice ocazie. Gustul proaspat si textura aerata o fac desertul ideal pentru a incheia o masa de vara. Savurati-o alaturi de cei dragi si bucurati-va de momente dulci si racoritoare!