Prajitura cu gris si mere este absolut delicioasa si super rapida, toata familia mea a fost multumita si mi-au cerut s-o repet cat mai repede posibil.
Ingrediente:
2,5 kg mere (aproximativ 6-7 mere de dimensiuni medii)
80 g zahar
200 g gris
200 g faina
250 g unt cu 80% grasime
16 g zahar vanilat (2 pliculete)
10 g praf de copt
1 lingurita cu varf de scortisoara
Mod de preparare prajitura cu gris si mere:
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o tava de copt cu dimensiunea de aproximativ 25/30 cm, pe care o ungi cu putin unt si presara cu faina.
- Curata merele, indeparteaza cotorul si semintele, apoi taie-le in cuburi sau felii subtiri. Eu le prefer date prin razatoarea mare.
- Intr-un castron mare, amesteca merele cu zaharul si scortisoara. Lasa-le sa stea timp de aproximativ 15 minute, astfel incat sa se elibereze putina zeama.
- Intr-un alt castron amesteca grisul, faina, praful de copt si zaharul vanilat.
- Untul se portioneaza in 3 bucati relativ egale. Merele rase se impart in 2 parti egale si se pun in 2 boluri egale.
- In tava unsa cu unt se presara 1/3 din amestecul de gris cu faina si zahar. Urmeaza un strat de mere. Peste mere se adauga din loc in loc unt taiat cubulete mici. Urmeaza un nou strat de amestec de gris cu faina si zahar. Si deasupra cel de-al doilea strat de mere. Se distribuie uniform si se niveleza cu o lingura. Peste mere se presara ultimul strat de gris cu faina si zahar si peste el se rade untul ramas.
- Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace prajitura timp de aproximativ 35-40 de minute sau pana cand devine aurie si crocanta.
- Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o portiona.
Aceasta prajitura cu gris si mere este o reteta traditionala si delicioasa, potrivita pentru a fi savurata in orice moment al zilei. Gustul dulce-acrisor al merelor se imbina perfect cu consistenta pufoasa a aluatului de gris. Poti sa o servesti ca desert simplu sau sa o acompaniezi cu o lingura de inghetata de vanilie sau o cupa de smantana dulce. Bucura-te de savoarea acestei prajituri cu un ceai cald sau o cafea aromata!
Ar trebui sa incerci si reteta noastra de Chec cu fructe confiate. Este un deliciu!