Prajitura cu iaurt si afine este o reteta simpla, rapida si delicioasa, perfecta pentru a insoti o cafea de dupa-amiaza. Se poate folosi atat afine proaspete, cat si congelate, iar rezultatul este o prajitura moale, plina de arome. Reteta este pentru o tava cu dimensiunile de 23,5 x 23,5 cm.
Ingrediente:
450 g faina de grau (+ 3 lingurite pentru a pudra fructele)
210 g zahar
4 oua
300 g iaurt grecesc
1 pachet zahar vanilat
3 lingurite plate praf de copt
300 g afine (proaspete sau congelate)
Ingrediente pentru glazura:
2 linguri smantana groasa (18%)
2 linguri pline zahar pudra
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Bate ouale cu zaharul si zaharul vanilat. Adauga iaurtul si mixeaza din nou pentru scurt timp.
Cerne faina si praful de copt in amestecul de oua si mixeaza pana cand ingredientele se omogenizeaza.
Daca folosesti afine proaspete, spala-le, usuca-le si presara-le cu putina faina. Daca folosesti afine congelate, dezgheata-le si lasa-le sa se scurga, apoi presara-le usor cu faina.
Tapeteaza o tava cu hartie de copt si unge-o cu putin ulei. Toarna jumatate din aluat in tava, apoi presara doua treimi din afine deasupra. Adauga restul aluatului si netezeste-l. Presara deasupra restul de afine.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45-55 de minute, pana trece testul scobitorii.
Dupa ce prajitura s-a racit, unge suprafata cu glazura obtinuta din smantana si zahar pudra.
Pofta buna!