Prajitura cu iaurt si afine – Un desert delicios fara coacere

Aceasta prajitura cu iaurt si afine este perfecta pentru momentele in care nu vrei sa folosesti cuptorul. Cu straturi de iaurt cremos, biscuiti crocanti si afine dulci-acrisoare, acest desert este nu doar delicios, ci si foarte usor de preparat.

Ingrediente pentru afine:
600-700 g afine (proaspete sau congelate)
3 linguri gem de fructe de padure
1 lingurita gelatina
Pentru crema de iaurt:
1200 g iaurt grecesc
5 oua
2 plicuri budinca de vanilie (40 g fiecare)
2 linguri cu varf gris
1 lingurita esenta de vanilie
150 g zahar (aproximativ 3/4 cana)
Pentru asamblare:
200 g biscuiti cu cacao
220 g piscoturi

Mod de preparare
Pregatirea stratului de afine:
Pune afinele (proaspete sau congelate) intr-o cratita si incalzeste-le la foc mic pana isi lasa sucul. Nu este necesar sa le fierbi.
Adauga gemul de fructe de padure si amesteca bine. Daca afinele sunt prea acre, mai poti adauga zahar sau gem suplimentar.
Prepararea cremei de iaurt:
Intr-o cratita mare, combina iaurtul, ouale, grisul, zaharul si praful de budinca. Amesteca bine cu un tel sau o lingura pana obtii o compozitie omogena.
Pune cratita pe foc mic si gateste amestecul, amestecand constant. Cand incepe sa fiarba si sa faca bule, ia-l de pe foc. Compozitia va incepe sa se ingroase.
Asamblarea prajiturii:
Intr-o tava de aproximativ 25×25 cm, asaza un strat de biscuiti cu cacao.
Intinde un strat subtire de afine (cu putin suc) peste biscuiti.
Adauga aproximativ 40% din crema de iaurt calda si niveleaza bine.
Pune un strat de piscoturi peste crema, apasandu-le usor.
Intinde inca 3/4 din afine peste piscoturi.
Adauga inca 40% din crema de iaurt si acopera cu un strat final de biscuiti.
Intinde restul de crema de iaurt deasupra.
Decorarea:
Amesteca gelatina cu afinele ramase. Dupa ce gelatina s-a umflat, incalzeste usor amestecul pana gelatina se dizolva complet.
Decoreaza prajitura cu acest amestec, folosindu-ti imaginatia pentru modele creative (pete, linii, sau un strat uniform).
Racirea si servirea:
Lasa prajitura sa se raceasca complet timp de cateva ore, pentru ca straturile sa se fixeze si biscuitii sa se inmoaie.

Aceasta prajitura cu iaurt si afine fara coacere este o alegere ideala pentru iubitorii de deserturi simple si racoritoare. Perfecta pentru a incheia o masa in familie sau pentru a impresiona invitatii! Pofta buna!