Prajitura cu mac, crema de lapte si jeleu de visine este o adevarata incantare pentru papilele gustative, combinand texturi si arome care se completeaza perfect. Aluatul pufos cu mac ofera un contrast placut cu crema fina de lapte, in timp ce jeleul de visine adauga o nota de prospetime si aciditate. Aceasta prajitura este ideala pentru ocazii speciale sau pentru momentele in care doresti sa-ti rasfeti familia cu un desert deosebit.
Ingrediente pentru blat
7 albusuri
7 linguri de zahar
7 linguri seminte de mac nemacinate
4 linguri cu varf de faina
4 linguri de ulei
1 plic de zahar vanilat
1 plic praf de capt
un praf de sare
Ingrediente pentru crema de lapte
500 ml lapte
40 g amidon alimentar
1 fiola esenta de vanilie
200 g unt cu 82% grasime tinut la temperatura camerei
80 g zahar vanilat
Ingrediente pentru jeleul cu visine
400 gr visine congelate
60 gr zahar
20 gr amidon
4 linguri apa rece
2 linguri zeama lamaie
5 gr gelatina granule+2-3 linguri apa
Ingrediente pentru glazura
250 gr ciocolata
50 gr unt
Instructiuni de preparare:
Pentru blat: Incepe prin a pune faina intr-un bol incapator. Adauga semintele de mac, zaharul vanilat si praful de copt. Amesteca aceste ingrediente uscate cu ajutorul unui tel pentru a le combina bine. Intr-un alt bol, bate albusurile cu zaharul si un praf de sare, folosind un mixer la viteza medie timp de aproximativ 5 minute, pana cand compozitia isi dubleaza volumul. In spuma obtinuta, incorporeaza uleiul, mixand usor timp de un minut. Treptat, adauga amestecul de faina si mac in compozitia de albusuri, amestecand delicat pana obtii un aluat omogen. Tapeteaza o tava de 30×40 cm cu hartie de copt si toarna aluatul. Niveleaza-l usor cu o spatula si coace-l la 180°C pentru 25-30 de minute, in functie de cuptor. Dupa ce blatul s-a copt, lasa-l sa se raceasca complet, apoi taie-l in doua foi egale.
Pentru crema de lapte: Dizolva amidonul alimentar in lapte, apoi adauga zaharul vanilat. Pune amestecul pe foc mic si amesteca constant pana cand crema se ingroasa, capatand consistenta unei budinci. Odata ce crema s-a ingrosat, ia-o de pe foc si las-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, adauga esenta de vanilie si untul moale, la temperatura camerei. Mixeaza usor pana obtii o crema fina si uniforma.
Prepararea glazurii: Rupe ciocolata in bucati mici si adauga 50 g de unt. Pune-le la topit la foc mic sau folosind metoda bain-marie. Amesteca usor pana cand ciocolata se topeste complet si obtii o glazura fina si omogena.
Prepararea jeleului de visine: Incepe prin a hidrata gelatina in 3 linguri de apa rece. Pune visinele decongelate intr-o cratita impreuna cu zaharul si sucul de lamaie, si adu-le la fierbere. Dizolva amidonul in 4 linguri de apa rece, iar cand fructele isi elibereaza sucul si incep sa fiarba, toarna peste ele amidonul dizolvat. Amesteca usor pana cand compozitia se ingroasa, apoi ia-o de pe foc si las-o sa se racoreasca putin. Adauga gelatina hidratata si amesteca bine pentru a se incorpora.
Asamblarea prajiturii: Asaza prima foaie de blat pe un platou si intinde peste ea un strat generos de crema de lapte racita, niveland-o cu o spatula. Peste crema, distribuie cu grija jeleul de visine, apoi asaza deasupra a doua foaie de blat, presand usor cu degetele pentru a uniformiza straturile. Toarna glazura de ciocolata racita peste ultima foaie de blat si niveleaz-o cu ajutorul unui cutit cu lama lata. Poti decora prajitura cu fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa. Lasa prajitura la rece pentru 2-3 ore, sau peste noapte, apoi portioneaz-o.
Nota: In loc de visine, poti folosi orice alt tip de fructe preferi.
Prajitura cu mac, crema de lapte si jeleu de visine nu este doar un desert atragator vizual, ci si unul cu un gust rafinat, care va cuceri chiar si cele mai pretentioase gusturi. Prepararea acestei prajituri poate necesita putina rabdare, dar rezultatul final merita din plin efortul. Fiecare felie este o combinatie echilibrata de dulce, acrisor si crocant, perfecta pentru a aduce un plus de bucurie la orice masa.