
Aceasta prajitura este o combinatie savuroasa intre blatul pufos cu mac, gemul acrisor de coacaze negre si o crema catifelata din branza dulce cu vanilie. Este un desert festiv, perfect pentru sarbatori sau ocazii speciale, iar aspectul sau elegant este completat de fulgii de migdale prajiti deasupra. Prepararea este surprinzator de simpla, iar rezultatul – absolut delicios!
Ingrediente pentru blat:
5 oua
135 g zahar
150 g mac macinat
90 g faina
1 lingurita praf de copt
Ingrediente pentru crema:
800 g branza dulce cu vanilie (tip crema, la temperatura camerei)
200 g unt moale
65 g zahar fin
2 linguri gelatina (aprox. 20 g)
Altele:
1 borcan de gem de coacaze negre (aprox. 250–300 g)
2–3 maini de fulgi de migdale
Mod de preparare
Pregatirea blatului cu mac:
Separa ouale. Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare. Adauga treptat zaharul, continuand mixarea. Incorporeaza galbenusurile, unul cate unul. Cerne faina impreuna cu praful de copt si amesteca cu macul macinat. Incorporeaza ingredientele uscate in compozitia de oua in 2–3 transe, amestecand usor cu o spatula.
Coacerea:
Toarna compozitia intr-o tava de aproximativ 21×32 cm tapetata cu hartie de copt. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20–25 de minute. Lasa blatul sa se raceasca, apoi taie-l pe orizontala in doua foi egale.
Prepararea cremei:
Hidrateaza gelatina in putina apa rece si las-o sa se umfle. La finalul mixarii cremei, incalzeste gelatina pe foc mic pana se dizolva complet (nu o fierbe!).
Bate untul moale cu zaharul pana devine o crema deschisa la culoare. Adauga treptat branza dulce cu vanilie. Ia o lingura din crema si amestec-o cu gelatina dizolvata, apoi toarna totul peste restul cremei si amesteca bine.
Asamblarea prajiturii:
Unge primul blat cu jumatate din gemul de coacaze. Intinde deasupra 2/3 din crema si niveleaza.
Unge al doilea blat (pe partea taiata) cu restul de gem si asaza-l peste crema, cu partea unsa in jos.
Intinde crema ramasa pe deasupra prajiturii.
Decor:
Prajeste usor fulgii de migdale intr-o tigaie fara ulei pana devin aurii. Presara-i peste prajitura.
Pofta buna! Acest desert fin si elegant va deveni cu siguranta vedeta mesei.