
Aceasta prajitura cu mac este una dintre cele mai bune retete incercate, avand blaturi pufoase si o crema fina de vanilie. Este un desert perfect pentru ocazii speciale sau atunci cand vrei ceva dulce si deosebit.
Ingrediente pentru blaturi (3 foi)
12 albusuri
210 g zahar
3 linguri pline de faina
1 plic praf de copt (10 g)
200 g mac macinat
Ingrediente pentru crema
12 galbenusuri
180 g zahar
7 linguri amidon
2 plicuri zahar vanilat
750 ml lapte
200 g unt
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 170°C.
Imparte albusurile in 3 portii egale. Bate 4 albusuri spuma tare, apoi adauga treptat 70 g zahar si continua sa mixezi.
Intr-un bol separat, amesteca 1 lingura plina de faina, 1 lingurita rasa de praf de copt si 65 g mac macinat. Incorporeaza acest amestec in albusuri, amestecand usor.
Toarna compozitia intr-o tava (aprox. 20×35 cm) tapetata cu hartie de copt si coace timp de 10-15 minute, pana cand devine usor aurie.
Rastoarna blatul pe un gratar si lasa-l sa se raceasca. Indeparteaza hartia de copt si pune-l deoparte. Repeta procedeul pentru celelalte doua blaturi.
Prepararea cremei:
Pune 600 ml lapte la fiert.
Intr-un bol, mixeaza galbenusurile cu zaharul, amidonul, zaharul vanilat si restul de 150 ml lapte pana obtii o compozitie omogena.
Cand laptele incepe sa fiarba, redu focul si adauga treptat compozitia de galbenusuri, amestecand continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor.
Gateste crema pana se ingroasa, aproximativ 5 minute, apoi las-o sa se raceasca complet.
Cand crema este rece, incorporeaza untul moale (la temperatura camerei) si mixeaza pana devine fina.
Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie de blat pe un platou si intinde 1/3 din crema.
Adauga a doua foaie si preseaza usor cu un sucitor pentru a fixa crema. Intinde inca 1/3 din crema.
Pune a treia foaie de blat, preseaza usor si intinde restul de crema doar deasupra.
Niveleaza frumos cu un cutit si lasa prajitura la frigider peste noapte pentru a se intrepatrunde aromele.
Aceasta reteta echilibrata ca dulceata ofera un desert rafinat si delicios. Pofta buna!