Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
150 ml ulei
150 g zahar pudra
150 ml apa minerala
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare
Pentru umplutura:
1,5 kg mere (curatate si rase)
150 g zahar (sau dupa gust)
1 lingurita scortisoara
2 linguri gris (pentru a absorbi excesul de lichid)
Pentru decor:
Zahar pudra pentru presarat deasupra
Metoda de preparare:
Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca faina cu praful de copt, zaharul pudra, zaharul vanilat si praful de sare.
Adauga uleiul si apa minerala treptat, framantand pana obtii un aluat elastic si omogen.
Imparte aluatul in doua parti egale si lasa-l sa se odihneasca 10-15 minute.
Pregatirea umpluturii:
Spala si curata merele, apoi razuieste-le pe razatoarea mare.
Stoarce excesul de lichid din mere si pune-le intr-o tigaie.
Adauga zaharul si scortisoara, apoi gateste compozitia la foc mic timp de 5-7 minute, amestecand.
La final, adauga grisul pentru a absorbi lichidul ramas. Lasa umplutura sa se raceasca.
Asamblarea prajiturii:
Intinde prima bucata de aluat pe hartie de copt, pana ajunge la dimensiunea tavii (aproximativ 30×20 cm).
Transfera foaia de aluat in tava si inteapa-o cu furculita din loc in loc.
Adauga uniform compozitia de mere racita peste foaia de aluat.
Intinde a doua foaie de aluat si asaz-o peste umplutura. Inteapa usor cu furculita si niveleaza marginile.
Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Coace prajitura timp de 30-35 de minute, pana cand aluatul capata o culoare aurie.
Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o portiona.
Presara zahar pudra deasupra pentru decor.
Aceasta prajitura cu mere de post este frageda, aromata si extrem de gustoasa! Perfecta pentru orice ocazie. Pofta buna!