Ingrediente pentru stratul de mere:
1,5 kg mere (dupa curatare)
1 lingurita scortisoara
0,5 lingurita cardamom
3 linguri zahar (sau dupa gust, in functie de dulceata merelor)
9 lingurite gelatina
200 ml apa rece (pentru inmuierea gelatinei)
Pentru stratul de gris:
1 l lapte
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
200 g unt
160 g gris
Pentru glazura de ciocolata alba:
100 g ciocolata alba
50 ml smantana pentru frisca (30% sau 36% grasime)
In plus:
400 g biscuiti (preferabil cu cacao)
80 g rulouri de foietaj cu scortisoara
Mod de preparare
Stratul de mere:
Pune gelatina la inmuiat in 200 ml apa rece timp de 10 minute.
Spala si curata merele, apoi rade-le pe razatoarea mare. Scurge sucul si pune-le intr-o cratita cu fund gros. Fierbe-le la foc mediu pana devin moi si se ingroasa. Spre finalul fierberii, adauga scortisoara, cardamomul si zaharul, amestecand bine.
Incalzeste gelatina pana se topeste complet, fara a o aduce la fierbere, apoi adaug-o in merele fierbinti si amesteca bine. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi pune-o la frigider pana incepe sa se intareasca usor.
Montarea prajiturii:
Asaza un strat de biscuiti intr-o forma dreptunghiulara (20 x 30 cm), ajustandu-i daca e nevoie. Adauga deasupra stratul de mere racit si niveleaza-l bine. Pune rulourile de foietaj cu scortisoara intr-un strat uniform deasupra merelor.
Stratul de gris:
Intr-o cratita cu fund gros, incalzeste laptele cu zaharul, zaharul vanilat si untul. Cand laptele incepe sa fiarba, adauga grisul treptat, amestecand continuu. Fierbe la foc mic timp de 1-2 minute, amestecand pana cand compozitia devine groasa.
Toarna grisul fierbinte peste stratul de rulouri si niveleaza.
Glazura de ciocolata alba:
Incalzeste smantana intr-o craticioara aproape de punctul de fierbere, apoi ia-o de pe foc. Adauga ciocolata alba tocata si las-o sa stea 2 minute. Amesteca pana obtii o glazura neteda.
Finalizarea prajiturii:
Asaza un al doilea strat de biscuiti deasupra stratului de gris, ajustandu-i la dimensiunea formei. Lasa prajitura sa se raceasca complet, apoi pune-o in frigider pentru cateva ore sau peste noapte.
La final, toarna glazura de ciocolata alba deasupra prajiturii reci si serveste.
Pofta buna!