Ingrediente pentru blat:
4 oua
150 g zahar
150 g faina
50 g amidon de porumb
1/2 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
100 ml apa
100 ml ulei
Ingrediente suplimentare:
4-5 mere
400 ml apa
50 g zahar
1 lingura scortisoara
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de budinca cu aroma de vanilie
120 ml lapte rece
1 plic frisca instant
2 plicuri smantana fermentata
2 plicuri intaritor pentru frisca
50 g zahar pudra
Scortisoara pentru decor
Mod de preparare:
- Prepararea blatului
Preparati un blat clasic, folosind ingredientele mentionate. Turnati aluatul intr-o tava (22×33 cm) tapetata cu hartie de copt. Coaceti la 150°C timp de aproximativ 40 de minute, pana devine auriu. Lasati blatul sa se raceasca, apoi indepartati hartia de copt. Asezati blatul pe un suport si inconjurati-l cu un inel de patiserie. - Pregatirea compozitiei de mere
Curatati merele, indepartati samburii si taiati-le cubulete. Puneti-le intr-o cratita impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si 350 ml apa. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba timp de 10 minute.
Dizolvati praful de budinca in 50 ml apa, apoi adaugati-l peste merele fierbinti. Amestecati pana se ingroasa compozitia. Lasati sa se raceasca 10-15 minute, apoi turnati amestecul peste blat. - Prepararea cremei
Intr-un bol adanc, combinati laptele rece, frisca instant, zaharul si intaritorul pentru frisca. Bateti cu mixerul la viteza maxima pana obtineti o consistenta ferma. Adaugati smantana si incorporati usor.
Intindeti crema obtinuta peste stratul de mere si nivelati suprafata. - Decorare si racire
Presarati scortisoara pe deasupra pentru un decor simplu si aromat. Lasati prajitura la frigider pentru cel putin 3 ore inainte de servire, pentru a permite stratificarea si racirea completa.