Aceasta prajitura cu mere si bezea combina gustul acrisor al merelor cu textura crocanta a bezelei si aroma intensa a scortisoarei. Cu un aluat fraged si o umplutura densa si aromata, aceasta prajitura este perfecta pentru a impresiona musafirii sau pentru a aduce un strop de bucurie la orice masa.
Ingrediente pentru blat:
4 cani de faina
1 lingurita praf de copt
1 cana de zahar pudra
1 1/2 pachete de unt
6 galbenusuri mari
2 linguri de smantana groasa si acrisoara
ingrediente pentru Umplutura:
8-10 mere acrisoare, curatate si taiate in felii subtiri
1/4 cana de apa
1 cana de zahar
2 lingurite de scortisoara
2 linguri de amidon de cartofi
3 linguri de suc de lamaie
Ingrediente pentru Bezea:
6 albusuri
1/2 cana de zahar
1 pachet de budinca
Altele:
3 linguri de pesmet
Zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Aluat: Cerne faina, zaharul pudra si praful de copt intr-un bol mare. Taie untul in bucati mici, adauga-l in faina si amesteca pana cand obtii o consistenta nisipoasa. Adauga galbenusurile si smantana acrisoara si framanta aluatul (poti folosi si un procesor de alimente). Imparte aluatul in doua parti, una de 1/3 si alta de 2/3. Inveleste-le in folie si lasa-le la rece in frigider (pentru cel putin cateva ore) sau in congelator (aproximativ o ora).
Umplutura: Pune feliile de mere intr-o cratita, adauga apa si fierbe-le acoperite timp de aproximativ 15 minute, fara sa amesteci. Adauga scortisoara si zaharul, amesteca usor. Dizolva amidonul de cartofi in sucul de lamaie si adauga-l in compozitia de mere, fierbe inca 2 minute. Compozitia trebuie sa fie foarte densa, dar nu prea fiarta.
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge o tava de 34cm x 23cm cu unt (sau tapeteaz-o cu hartie de copt) si razuieste pe razatoare mare una dintre partile de aluat in tava. Apasa usor aluatul pentru a obtine o suprafata uniforma si coace-l in cuptor timp de aproximativ 8 minute. Scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca usor.
Bezea: Bate albusurile pana obtii o spuma tare. Spre final, adauga treptat zaharul si incorporeaza budinca, amestecand la viteza mica.
Presara pesmetul peste aluatul copt, apoi adauga umplutura de mere, bezeaua cu budinca si razuieste deasupra restul de aluat. Coace prajitura timp de aproximativ o ora, pana cand suprafata devine frumos rumenita. Las-o sa se raceasca usor, apoi presara zahar pudra deasupra.