Prajitura cu mere si frisca

Ingrediente:
Pentru blat de pandispan (24 x 35 cm)
200 g oua (4 oua, marimea L)
100 g zahar
120 g faina de grau
40 g amidon de porumb
20 g ulei
Pentru sirop (pentru insiroparea blatului)
250 ml apa fiarta si racita
3-4 linguri suc de lamaie
2 lingurite zahar (dupa gust)
Strat de mere
2 kg mere (cantarite cu coaja)
sucul de la 1 lamaie
500 ml apa
3 plicuri gelatina cu aroma de lamaie sau piersici
optional: 2-3 linguri zahar pudra
Pentru frisca
750 ml smantana pentru frisca (minim 30% grasime)
2-3 linguri zahar pudra
10 g gelatina sau 2 plicuri de intaritor pentru frisca
Glazura de ciocolata
50 g ciocolata cu lapte
50 g ciocolata alba
20 g ulei de rapita (2 linguri)
fulgi de migdale (pentru decor)

Mod de preparare
Blatul de pandispan
Scoate ouale din frigider cu o ora inainte de preparare.
Bate ouale intregi impreuna cu zaharul folosind un mixer la viteza mare timp de 10-15 minute, pana obtii o spuma densa.
Amesteca faina de grau cu amidonul si cerne-le.
Redu viteza mixerului si adauga uleiul treptat, amestecand usor.
Incorporeaza amestecul de faina si amidon, adaugand cate 2-3 linguri si amestecand usor dupa fiecare.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (doar pe baza). Coace pandispanul la 160°C (foc de sus si jos) sau 150°C (ventilatie) timp de 20-30 minute, pana cand trece testul scobitorii.
Lasa blatul sa se raceasca complet inainte de asamblare.
Pregatirea stratului de mere
Spala, curata si taie merele in cuburi de 1 x 1 cm.
Pune-le intr-o cratita impreuna cu sucul de lamaie si apa. Fierbe-le la foc mic timp de 5 minute, pana devin moi.
Dupa fierbere, adauga gelatina cu aroma de lamaie si amesteca pana se dizolva complet. Lasa amestecul sa se raceasca.
Daca preferi un gust mai dulce, poti adauga 2-3 linguri de zahar pudra.
Frisca
Bate smantana rece cu zaharul pudra pana incepe sa devina ferma.
Daca folosesti gelatina, dizolv-o in 60 ml apa fierbinte, raceste-o usor si adaug-o in frisca la final, mixand scurt. Daca folosesti intaritor pentru frisca, adauga-l pe parcursul mixarii.
Asamblarea tortului
Sectioneaza blatul racit in doua parti egale. Insiropeaza primul blat cu siropul de lamaie.
Adauga stratul de mere racit si usor inchegat peste blat. Niveleaza uniform si pune tortul in frigider pana cand stratul de mere se intareste complet.
Intinde frisca peste stratul de mere si acopera cu al doilea blat, care trebuie si el insiropat.
Decorarea cu glazura de ciocolata
Topeste separat ciocolata alba si cea cu lapte impreuna cu uleiul, amestecand pana devin omogene.
Lasa ciocolata sa se raceasca usor, apoi toarn-o pe tort formand un model decorativ (cu lingurita, in zig-zag).
Presara fulgi de migdale pentru un aspect sofisticat.
Servire
Lasa tortul sa stea in frigider peste noapte pentru ca toate straturile sa se intareasca si aromele sa se combine. A doua zi, taie-l in felii egale si serveste-l rece.

Acest tort elegant este o combinatie perfecta de prospetime, dulceata si texturi fine, ideal pentru orice sarbatoare sau masa festiva!