
Aceasta prajitura cu foi fragede de miere, crema fina de gris si glazura de ciocolata este un desert traditional care cucereste prin gustul sau echilibrat si textura perfecta. Iata cum se prepara aceasta bunatate!
Ingrediente pentru foi:
500 g faina
150 g zahar
70 g untura de porc
1 ou
5 linguri de miere
2 lingurite bicarbonat de sodiu
Lapte (cat este necesar pentru a forma un aluat potrivit)
Ingrediente pentru crema:
10 linguri gris
1 litru lapte
1 lingura zahar
250 g unt
250 g zahar pudra
500 ml gem de caise
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
3 linguri ulei
120 g ciocolata neagra
Mod de preparare
Pregatirea foilor
Se amesteca faina cu zaharul si untura pana se obtine o compozitie nisipoasa.
Se adauga oul, mierea si bicarbonatul, apoi se framanta un aluat omogen, adaugand putin lapte daca este necesar.
Aluatul se imparte in patru parti egale si se intinde in foi subtiri.
Fiecare foaie se coace pe dosul tavii, fara a o unge, la cuptor, pana capata o nuanta aurie. Se lasa sa se raceasca pe hartie de copt.
Prepararea cremei
Se fierbe laptele cu grisul si zaharul pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra pana devine cremos, apoi se incorporeaza grisul racit.
Asamblarea prajiturii
Se unge prima foaie cu jumatate din crema.
Se asaza a doua foaie si se intinde gemul de caise.
Se pune a treia foaie si se intinde restul de crema.
Se acopera cu ultima foaie.
Glazura de ciocolata
Se topeste ciocolata cu uleiul la foc mic si se intinde uniform peste prajitura.
Se lasa la odihnit 12 ore pentru ca foile sa se fragezeasca, apoi se taie in portii egale.
Aceasta reteta traditionala este perfecta pentru orice ocazie speciala!