
Aceasta prajitura cu miere, crema fina de vanilie si glazura de ciocolata este perfecta pentru ocazii speciale. Straturile fragede de aluat se imbina armonios cu umplutura delicata, iar gustul echilibrat de miere si vanilie o face irezistibila. Iata cum o poti prepara acasa!
Ingrediente (pentru o tava de 30×40 cm):
Pentru aluat:
2 oua intregi
2 linguri de miere (aproximativ 50 g)
1 lingurita de condimente pentru turta dulce
6 g praf de copt
120 g unt
200 g zahar pudra
1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
600 g faina
Un praf de sare
Lapte, dupa necesitate
Gem de caise, dupa gust
Pentru crema:
800 ml lapte
120 g praf de budinca de vanilie
200 g zahar pudra
200 g unt
2 plicuri de zahar vanilat
Pentru glazura:
100 g ciocolata pentru desert
50 ml ulei
20 g ciocolata alba (optional, pentru decor)
Mod de preparare:
Prepararea aluatului: Bate ouale cu zaharul pudra, 50 ml lapte, mierea si condimentele pentru turta dulce. Adauga untul si topeste-le impreuna pe baie de aburi.
Cerne faina intr-un bol si amestec-o cu sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Toarna peste ingredientele uscate amestecul de miere racit usor si framanta adaugand lapte, cat sa obtii un aluat usor de modelat.
Lasa aluatul sa se odihneasca 30 de minute, apoi intinde patru foi subtiri. Coace-le pe dosul unei tavi unse, la 180°C, pana devin usor aurii.
Prepararea cremei: Dizolva praful de budinca si zaharul vanilat in 200 ml lapte rece. Pune restul de lapte la fiert, apoi adauga amestecul de budinca si fierbe pana se ingroasa. Lasa la racit. Mixeaza untul cu zaharul pudra si incorporeaza treptat budinca racita.
Asamblarea prajiturii: Unge prima foaie cu crema, asaza a doua foaie si intinde gem de caise, apoi pune a treia foaie si acopera cu crema. Asaza deasupra ultima foaie si lasa prajitura sa se fragezeasca la temperatura camerei peste noapte.
Prepararea glazurii: Topeste ciocolata cu uleiul pe baie de aburi si toarna peste prajitura. Daca doresti, topeste si ciocolata alba si foloseste-o pentru decor.
Aceasta prajitura este mai gustoasa dupa cateva ore, cand aromele se intrepatrund, iar foile devin fragede. Pofta buna! 🍯🍫