Prajitura cu miere si mere – un desert cremos si aromat

Aceasta prajitura delicioasa combina aroma intensa a mierii cu prospetimea merelor si finetea unei creme vanilate. Straturile fragede de aluat, crema de mere usor caramelizata si glazura fina de ciocolata fac din acest desert o alegere perfecta pentru orice ocazie.

Ingrediente pentru blat:
120 g unt
120 g miere
6 g bicarbonat de sodiu
3 oua intregi
100 g zahar
180 g faina
Pentru crema de mere:
6 mere medii
15 g zahar
1 lingurita scortisoara
3-4 linguri zeama de lamaie
30 g amidon alimentar
80 g apa
Pentru crema de vanilie:
750 ml lapte
3 plicuri budinca de vanilie
150 g unt sau margarina
100-150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
Pentru glazura:
150 g ciocolata
4 linguri ulei

Mod de preparare
Prepararea blatului:

Se pune untul impreuna cu mierea intr-un vas adanc si se incalzesc pana la punctul de fierbere. Se adauga bicarbonatul si se amesteca constant la foc mic, pana cand compozitia capata o culoare caramelizata. Se transfera intr-un bol si se lasa la racit.
Intre timp, ouale se mixeaza bine cu zaharul pana devin spumoase. Se adauga treptat amestecul racit de miere si unt, apoi se cerne faina peste compozitie, amestecand usor.
Se imparte compozitia in doua parti egale si se coace fiecare intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la 170°C, timp de aproximativ 18 minute.
Prepararea cremei de mere:
Merele se curata de coaja si se taie cuburi de aproximativ 2×2 cm. Se pun intr-o tigaie impreuna cu zaharul, scortisoara si sucul de lamaie, lasandu-le sa fiarba la foc mic.
Cand merele incep sa-si lase sucul, se adauga amidonul dizolvat in apa si se amesteca pana cand crema se ingroasa. Se lasa la racit, apoi se intinde peste primul strat de blat.
Prepararea cremei de vanilie:
Plicurile de budinca se amesteca cu zaharul si laptele, apoi se fierb pana cand compozitia devine groasa. Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat. Dupa racire, se incorporeaza untul moale si se mixeaza pana la omogenizare.
Crema de vanilie se intinde peste stratul de mere, iar deasupra se asaza cel de-al doilea blat, presand usor.
Glazura:
Ciocolata se topeste la bain-marie impreuna cu uleiul, apoi se lasa putin la racit inainte de a fi intinsa uniform peste prajitura. Restul de ciocolata topita se poate pune intr-un cornet, taindu-se un orificiu mic, si se poate decora prajitura cu un model circular.
Aceasta prajitura trebuie lasata la frigider cateva ore inainte de servire pentru a permite straturilor sa se aseze perfect.