Ingrediente pentru blatul de ciocolata:
200 g zahar
6 oua
90 g faina
30 g cacao
5 g praf de copt (1 lingurita)
un praf de sare
Ingrediente pentru blatul de nuci:
5 albusuri
100 g zahar
250 g nuci tocate grosier
15 g faina alba (1 lingura)
15 g amidon (1 lingura)
10 g miere (1 lingurita)
un praf de sare
Ingrediente pentru crema de cafea:
500 ml lapte
60 g zahar (4 linguri)
10 g zahar vanilat (1 plic)
40 g amidon (4 lingurite cu varf)
4 galbenusuri
5 g cafea solubila (1 lingura)
200 g unt
30 ml votca (2 linguri, optional)
Ingrediente pentru sirop:
80 ml apa fierbinte
40 g zahar (3 linguri)
sucul de la o lamaie
15 ml votca (1 lingura, optional)
Pentru asamblare:
400 g crema caramel (dintr-o conserva)
Preparare blatul de ciocolata:
Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile cu un praf de sare pana devin spuma ferma.
Adaugati treptat zaharul, continuand sa mixati.
Incorporati pe rand galbenusurile, mixand in continuare.
Amestecati faina, praful de copt si cacao, apoi integrati-le usor in compozitie.
Turnati aluatul intr-o tava de 25 x 35 cm, tapetata cu hartie de copt, si coaceti la 180°C timp de 35 de minute. Dupa racire, taiati blatul pe orizontala in doua straturi.
Preparare blatul de nuci:
Bateti albusurile cu sarea pana devin spuma ferma.
Adaugati treptat zaharul, mixand pana ce spuma devine lucioasa.
Incorporati faina, amidonul, mierea si nucile, amestecand usor.
Turnati aluatul in aceeasi tava si coaceti la 180°C timp de 30 de minute.
Preparare crema de cafea:
Puneti 375 ml lapte la fiert impreuna cu zaharul si zaharul vanilat.
Dizolvati amidonul si galbenusurile in restul de lapte rece, apoi turnati acest amestec peste laptele fierbinte, amestecand continuu pana se ingroasa.
Dizolvati cafeaua in putina apa fierbinte si lasati-o sa se raceasca.
Bateti untul moale pana devine pufos, apoi adaugati treptat budinca racita. La final, adaugati cafeaua si, daca doriti, alcoolul.
Asamblare:
Insiropati primul strat de blat de ciocolata.
Intindeti 2/3 din crema de cafea peste el.
Asezati blatul de nuci deasupra si acoperiti-l cu crema caramel.
Puneti al doilea strat de blat de ciocolata, insiropati-l si acoperiti intreaga prajitura cu crema de cafea ramasa.
Decorati cu ciocolata rasa, fulgi de migdale prajiti sau dupa preferinte.