Pentru aluat:
320 g faina
250 g margarina
150 g zahar
4 galbenusuri
1 lingurita praf de copt
Pentru crema:
750 ml lapte
100 g zahar
50 g faina de grau
50 g amidon de porumb
3 galbenusuri
250 g unt
Pentru asamblare:
1 borcan de gem de coacaze (aproximativ 300 g)
400 g nuci tocate
200 g zahar
4 albusuri
Mod de preparare
Prepararea cremei
Fierbe 500 ml de lapte intr-o cratita.
Intr-un bol, amesteca restul de lapte (250 ml) cu faina de grau, amidonul, zaharul si galbenusurile.
Adauga amestecul obtinut in laptele fierbinte, amestecand continuu pana cand crema se ingroasa.
Lasa crema sa se raceasca complet.
Bate margarina pana devine pufoasa si incorporeaza treptat crema racita.
Prepararea aluatului
Framanta un aluat din faina, unt, zahar, galbenusuri si praf de copt.
Imparte aluatul in doua parti egale.
Asamblarea prajiturii
Intinde prima parte a aluatului si asaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Unge aluatul cu jumatate din cantitatea de gem.
Bate albusurile spuma tare impreuna cu zaharul. Intinde jumatate din spuma de albusuri peste gem si presara jumatate din nucile tocate.
Procedeaza la fel cu cealalta parte a aluatului.
Coacerea
Coace fiecare foaie separat, la 180°C, timp de aproximativ 25-30 de minute, pana cand devin aurii.
Lasa foile sa se raceasca complet.
Montarea prajiturii
Intinde crema de vanilie intre cele doua foi racite.
Lasa prajitura la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte, pentru a se intari si a permite aromelor sa se combine.
Presara zahar pudra deasupra sau serveste prajitura ca atare, alaturi de o ceasca de ceai sau cafea.