Prajitura cu Nuci si Bezea – Desertul Crocant cu Crema Fina si Umplutura de Mere

Prajitura cu Nuci si Bezea – Desertul Crocant cu Crema Fina si Umplutura de Mere

Aceasta prajitura combina nucile prajite si bezeaua crocanta cu crema fina si un strat dulce-acrisor de mere, aducand un desert savuros, perfect pentru ocazii speciale. Aromele de scortisoara si portocala completeaza perfect textura si gustul unic al acestei prajituri.

Ingrediente

Blat cu nuci
130 g nuci (prajite si macinate)
350 g faina pentru prajituri
4 galbenusuri
230 g unt rece
125 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf de copt
Bezea
4 albusuri
200 g zahar pudra
1 lingura amidon de porumb
Crema
500 ml lapte
2 galbenusuri
2 linguri amidon de porumb
3 linguri faina
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
200 g unt moale
3 linguri lichior Amaretto (optional)
Umplutura de mere
1 kg mere (usor acrisoare)
2 linguri zahar
zeama si coaja rasa de la 1/2 portocala
1/2 lingura amidon de porumb

Mod de Preparare

Prepararea umpluturii de mere:
Curata merele si da-le pe razatoare. Adauga zaharul si gateste-le scurt, pana cand sucul se evapora. Amesteca amidonul cu sucul de portocala si toarna-l in merele gatite. Amesteca pana da in clocot, apoi lasa compozitia sa se raceasca.

Prepararea aluatului cu nuci:
Prajeste nucile intr-o tigaie uscata si marunteste-le. Pe masa de lucru, combina faina, praful de copt, nucile, scortisoara, zaharul pudra si zaharul vanilat.
Taie untul rece in cuburi, adauga galbenusurile si framanta rapid aluatul. Impacheteaza-l in folie alimentara si lasa-l la rece 30 de minute.

Coacerea blaturilor:
Tapeteaza o tava (24 x 32 cm) cu hartie de copt. Imparte aluatul in doua, intinde o parte subtire si pune-o in tava. Intinde jumatate din umplutura de mere peste aluat.
Bate albusurile spuma cu zaharul adaugat treptat, pana obtii o bezea lucioasa. Adauga amidonul si mixeaza scurt. Intinde jumatate din bezea peste stratul de mere.
Pregateste a doua tava la fel si coace ambele tavi in cuptorul preincalzit la 160°C cu ventilatie, timp de 30 de minute.

Prepararea cremei:
Fierbe 250 ml de lapte, iar in cealalta jumatate dizolva galbenusurile, zaharul si amidonul. Toarna amestecul in laptele fierbinte si amesteca pana obtii o crema consistenta. Acopera si lasa la racit.
Bate untul spuma si adauga treptat crema de lapte racita, amestecand. La final, incorporeaza lichiorul Amaretto, daca folosesti.

Asamblarea prajiturii:
Intinde crema pe una dintre foi, apoi acopera cu cealalta foaie, apasand usor.
Lasa prajitura la rece pentru cel putin 2 ore inainte de servire.

Serveste aceasta prajitura delicioasa la temperatura camerei, pentru a pastra bezeaua crocanta. Pofta buna!