Aceasta prajitura este o delicatesa sofisticata, cu straturi de pandispan, bezea cu nuci si o crema fina de vanilie. Combinatia perfecta intre dulceata nucilor si crema aromata de vanilie face ca aceasta prajitura sa fie ideala pentru ocazii speciale.
Ingrediente:
Pandispan cu cacao:
6 oua (separate albusurile de galbenusuri)
180 g zahar
160 g faina alba
30 g cacao fara zahar
1 lingurita rasa de praf de copt
80 ml ulei
Pandispan cu bezea si nuci:
5 albusuri
200 g zahar
250 g nuci tocate
1 lingura si jumatate de miere
1 lingura amidon de porumb
1 lingura faina alba
1 lingurita rasa de praf de copt
Pentru insiropat:
160 ml cafea
3-4 linguri alcool tare (de exemplu, rom)
2 lingurite zahar pudra
Crema:
500 ml lapte
2 lingurite zahar vanilat
5 galbenusuri
150 g zahar
30 g amidon de porumb
35 g faina alba
250 g unt la temperatura camerei
Glazura:
150 g unt
70 g zahar
3 linguri cacao fara zahar
5-7 linguri lapte fierbinte
Altele:
4-5 linguri gem de visine
Jumatati de nuci pentru decor
Mod de preparare:
Crema de budinca:
Fierbe 380 ml lapte cu zaharul vanilat. Amesteca galbenusurile cu zaharul, apoi adauga amidonul si faina, impreuna cu 120 ml lapte. Toarna amestecul in laptele fiert, amestecand continuu, pana se ingroasa. Lasa la racit acoperit cu folie.
Pandispanul cu cacao:
Bate albusurile spuma, adauga treptat zaharul, apoi galbenusurile si uleiul. Incorporeaza faina cernuta cu cacao si praful de copt. Coace intr-o tava de 25×35 cm la 160°C timp de 30-35 de minute.
Pandispanul cu bezea si nuci:
Bate albusurile spuma cu zaharul, adauga nucile tocate, mierea, amidonul, faina si praful de copt. Coace la 180°C timp de 35 de minute.
Asamblarea prajiturii:
Taie pandispanul cu cacao in doua straturi. Insiropeaza primul strat cu jumatate din amestecul de cafea si alcool. Intinde gemul de visine, apoi adauga jumatate din crema.
Asaza pandispanul cu bezea si nuci deasupra, adauga restul de crema, apoi asaza al doilea strat de pandispan cu cacao. Insiropeaza-l cu restul de sirop.
Glazura:
Topeste untul cu zaharul si cacao pe foc mic. Adauga laptele fierbinte, amestecand pana obtii o glazura omogena. Toarna peste prajitura si decoreaza cu nuci.
Lasa prajitura la frigider peste noapte pentru a se intari si a se combina aromele.