Prajitura cu prune, crema de vanilie si ciocolata rasa

Prajitura cu prune, crema de vanilie si ciocolata rasa

Aceasta prajitura delicioasa cu prune, crema de vanilie si ciocolata rasa este perfecta pentru zilele in care doresti sa te rasfeti cu un desert cremos si plin de arome. Prunele coapte si suculente se combina minunat cu blatul pufos, crema fina de vanilie si stratul de ciocolata rasa, creand un desert irezistibil.

Ingrediente

Pentru blat:

4 oua
150 g zahar
150 g faina
1 plic zahar vanilat
1 lingurita praf de copt
100 ml ulei
100 ml lapte
500 g prune (spalate, taiate in jumatati si fara samburi)

Pentru crema de vanilie:

500 ml lapte
1 plic budinca de vanilie
4 linguri zahar
200 g unt la temperatura camerei
100 g zahar pudra

Pentru decor:

100 g ciocolata neagra rasa

Mod de preparare:

Pregatirea blatului:
Incepe prin a separa ouale. Bate albusurile spuma cu zaharul si zaharul vanilat, pana obtii o bezea tare. Adauga galbenusurile, unul cate unul, amestecand usor. Incorporeaza uleiul si laptele, amestecand cu grija. Cerne faina impreuna cu praful de copt si adauga-le treptat in compozitie, amestecand usor pana la omogenizare.

Coacerea blatului:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza o tava (aprox. 30×20 cm) cu hartie de copt si toarna aluatul in tava. Asaza jumatatile de prune pe aluat, cu partea taiata in sus. Coace prajitura in cuptorul preincalzit timp de 30-35 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasa blatul sa se raceasca complet.

Prepararea cremei de vanilie:
Prepara budinca de vanilie conform instructiunilor de pe plic, folosind laptele si zaharul. Lasa budinca sa se raceasca la temperatura camerei, acoperind-o cu o folie alimentara direct pe suprafata budincii pentru a evita formarea crustei. Dupa ce s-a racit, mixeaza untul cu zaharul pudra pana devine cremos, apoi incorporeaza treptat budinca racita.

Asamblarea prajiturii:
Intinde uniform crema de vanilie peste blatul racit cu prune.

Decorarea:
Rade ciocolata neagra peste crema de vanilie, acoperind intreaga suprafata.

Racirea si servirea:
Lasa prajitura la frigider pentru cel putin 2-3 ore inainte de a o servi, pentru ca straturile sa se aseze bine si sa se intrepatrunda aromele. Serveste prajitura rece, alaturi de o ceasca de ceai sau cafea.

Aceasta prajitura combina perfect dulceata cremei de vanilie cu aciditatea prunelor si amareala ciocolatei, oferindu-ti un desert rafinat si plin de gust!