Daca esti in cautarea unui desert simplu, dar impresionant, prajitura cu smantana si zmeura este alegerea perfecta. Cu o textura moale si pufoasa si bucati de zmeura dulce-acrisoara, aceasta prajitura va deveni rapid preferata ta. Ideala pentru orice ocazie, aceasta prajitura se prepara usor si are un gust minunat. Iata cum o poti pregati si tu acasa.
Ingrediente
3 oua mari
2 lingurite praf de copt
250 g faina pentru prajituri
205 g zahar tos
1/4 cana zahar pudra
1 lingurita sare de mare fina
1 lingura extract de vanilie pura
226 g unt nesarat
180 g smantana
250 g zmeura proaspata sau congelata
Mod de preparare
-Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava rotunda cu diametrul de 28 cm cu hartie de copt.
-Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare.
-Intr-un bol separat, bate galbenusurile cu zaharul tos pana devin omogene.
-Adauga smantana si extractul de vanilie, apoi mixeaza bine.
-Incorporeaza faina si praful de copt, mixand usor pana la obtinerea unui aluat omogen.
-Adauga untul topit in compozitie si amesteca bine pana la omogenizare.
Asamblarea si Coacerea:
Toarna jumatate din aluat in tava pregatita si niveleaza-l usor.
Presara jumatate din zmeura peste aluat, distribuita uniform.
Toarna restul de aluat peste zmeura si niveleaza. Adauga restul de zmeura deasupra.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 35-40 de minute, pana devine frumos rumenita la suprafata. Verifica coacerea cu o scobitoare – daca iese curata, prajitura este gata.
Lasa prajitura sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi transfer-o pe un gratar pentru a se raci complet.
Presara zahar pudra deasupra pentru un aspect elegant si serveste.
Aceasta prajitura cu smantana si zmeura este o combinatie perfecta de gusturi si texturi, fiind ideala pentru a-ti rasfata familia sau prietenii. Cu un aluat pufos si aroma proaspata de zmeura, acest desert va aduce un strop de bucurie in fiecare bucatarie. Incearca si tu aceasta reteta si bucura-te de fiecare felie!
Reteta de cremes – Prajitura cremoasa
Ingrediente:
-1,5 litri lapte
-8 oua
-300 grame zahar
-4 plicuri zahar vanilat
-110 grame faina alba
-100 grame amidon
-1 pachet foi
-400 ml frisca
Mod de preparare:
- In prima etapa, separem galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma. Galbenusurile se bat intr-un bol folosind un mixer, apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat, faina, amidonul si 500 ml de lapte. Amestecam energic pana cand obtinem o compozitie omogena.
- In paralel, punem 1 litru de lapte la fiert. Adaugam compozitia pregatita anterior si amestecam cu atentie. Apoi luam vasul de pe foc si adaugam albusurile batute spuma. Mixam energic pana la obtinerea unei compozitii omogene.
- Tapetam o foaie cu crema pregatita anterior. Peste aceasta asezam a doua foaie, iar la final decoram cu frisca si zahar pudra. Prajitura se introduce in frigider pentru 3-4 ore pentru a se intari si fixa aromele.
Reteta Simpla de Prajitura Rasturnata cu Ananas si Caramel
Ingrediente Necesare:
7 linguri faina
7 linguri zahar
100 g unt
3 oua
Jumatate de pliculet praf de copt
Caramel lichid (din comert sau facut in casa)
Ananas din conserva
Mod de Preparare:
Pregatirea Tavii:
Tapetati o tava rotunda de 24 cm cu hartie de copt.
Intindeti caramelul uniform pe fundul tavii, apoi asezati feliile de ananas deasupra.
Prepararea Aluatului:
Intr-un bol mare, folositi un mixer pentru a amesteca faina, zaharul, untul topit, ouale si praful de copt pana obtineti un aluat omogen.
Turnati aluatul peste feliile de ananas, asigurandu-va ca este distribuit uniform.
Coacerea:
Preincalziti cuptorul la 180°C.
Coaceti prajitura in cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Rasturnarea Prajiturii:
Dupa ce scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se raceasca in tava pentru cateva minute.
Asezati un platou suficient de mare peste tava si rasturnati prajitura cu o miscare rapida si sigura.
Indepartati hartia de copt cu grija si lasati prajitura sa se raceasca complet.
Servirea:
La servire, puteti adauga putin caramel peste felii pentru un plus de savoare si un aspect atragator.