Aceasta prajitura delicioasa, cu straturi fine de crema de vanilie, ciocolata si biscuiti, este perfecta pentru orice ocazie speciala. Textura bogata si aromele intense vor incanta fiecare musafir, transformand orice moment intr-unul de neuitat.
Ingrediente pentru blat:
4 oua intregi
80 g zahar
40 g ulei
10 g cacao
80 g faina
5 g praf de copt (jumatate de plic)
Ingrediente pentru crema:
750 ml lapte
2 plicuri de budinca cu aroma de vanilie (aproximativ 80 g fiecare)
10 g faina
150 g zahar tos
250 g unt sau margarina
80 g ciocolata
80 g biscuiti macinati
300 g biscuiti Jaffa (aproximativ 2 pachete) sau orice tip de biscuiti cu jeleu inauntru
200 g biscuiti Pettit pentru un strat
Suc de portocale pentru inmuiat blatul si biscuitii (sau lapte)
Mod de preparare:
Prepararea budincii: Dizolvati pudra de budinca de vanilie, zaharul si faina in putin lapte rece, iar restul laptelui puneti-l la fiert la foc mediu. Turnati amestecul de budinca in laptele fierbinte si amestecati continuu pana cand se ingroasa. Luati budinca de pe foc, acoperiti cu o folie alimentara si lasati-o sa se raceasca.
Prepararea blatului: Preincalziti cuptorul la 180°C. Bateti albusurile cu zaharul pana obtineti o spuma tare, apoi adaugati galbenusurile si uleiul, continuand sa mixati. La final, incorporati faina, cacaoa si praful de copt. Turnati aluatul intr-o tava de 32 x 23 cm, tapetata cu hartie de copt, si coaceti timp de aproximativ 20 de minute. Lasati blatul sa se raceasca.
Prepararea cremei: Bateti untul sau margarina pana devine spumos, apoi incorporati treptat budinca racita. Impartiti crema in trei parti egale. Intr-o parte adaugati biscuitii macinati, in alta ciocolata topita, iar a treia parte ramane vanilie.
Asamblarea prajiturii: Stropiti blatul cu suc de portocale, apoi intindeti stratul cu biscuiti macinati. Inmuiati biscuitii Jaffa in suc si asezati-i pe crema, cu fata in jos. Deasupra, intindeti crema de ciocolata, apoi puneti un strat de biscuiti Pettit inmuiati in suc. La final, adaugati crema de vanilie.
Glazura: Topiti ciocolata cu 3 linguri de ulei la foc mic sau in cuptorul cu microunde. Turnati glazura peste prajitura si lasati sa se intareasca.
Inainte de servire, lasati prajitura sa stea 15 minute la temperatura camerei pentru a evita craparea ciocolatei la taiere. Pofta buna!
Reteta BONUS -> Clatite Pufoase cu Crema de Branza si Mere Rase
Ingrediente:
1 pahar de lapte
Aproximativ 170-180 g de crema de branza
1 pachet de budinca de vanilie
1 pachet de zahar vanilat
2 lingurite de praf de copt
2 oua
2 pahare de faina
1 mar
Unt clarificat sau ulei
Zahar pudra pentru presararea clatitelor
Metoda de preparare
Intr-un vas, punem ambele tipuri de faina, laptele, zaharul vanilat, praful de budinca, praful de copt, crema de branza si ouale.
Mixam toate ingredientele pana obtinem un aluat gros de consistenta uniforma.
Adaugam marul curatat si ras pe razatoarea mare, amestecam.
Incingem pe o tigaie o cantitate mica de ulei sau unt clarificat. Prajim clatitele pe ambele parti pana devin aurii, la un foc nu prea puternic (le intoarcem pe cealalta parte cand suprafata aluatului isi schimba clar textura).
Inainte de servire, presaram zahar pudra.