Prajitura de casa cu branza, pufoasa ca un nor: Trucul consta intr-o tava cu apa

Daca iubiti deserturile usoare, iata o reteta delicioasa pentru o prajitura cu branza de casa. Este extrem de simpla, rapida si, mai ales, o adevarata incantare!
Baza acestei prajituri consta intr-un strat subtire de aluat pufos cu branza proaspata, legat cu oua si aromatizat cu vanilie. Se poate adauga si coaja rasa de lamaie, iar pentru un gust mai fin, se poate include frisca batuta.

Trucul cu tava cu apa
Inainte de a incepe sa pregatiti aceasta prajitua, umpleti o tava adanca cu apa, pana la o inaltime de aproximativ 4 cm, si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 200°C. In scurt timp veti afla de ce acest pas este important.

Ingrediente pentru aluat:
4 oua (separate in albusuri si galbenusuri)
75 g zahar (pentru spuma de albusuri)
Un praf de sare
500 g branza proaspata
75 g zahar (pentru crema de galbenusuri)
1 plic de zahar vanilat
100 g faina cernuta
1 lingurita praf de copt
Pentru coacere:
Unt (pentru uns forma)
Apa (aproximativ 4 cm intr-o tava adanca)
Optional, pentru servire:
Fructe proaspete
Topping de fructe, ciocolata sau alune
Frisca sau inghetata

Metoda de preparare:
Prepararea aluatului:
Separati galbenusurile de albusuri.
Bateti albusurile cu un praf de sare pana obtineti o spuma tare. Adaugati treptat 75 g zahar si continuati sa mixati pana cand spuma devine lucioasa.
Intr-un alt bol, mixati branza proaspata, galbenusurile, 75 g zahar si zaharul vanilat pana cand compozitia devine fina si omogena.
Adaugati faina cernuta si praful de copt peste crema de galbenusuri, mixand pentru a elimina cocoloasele.
Incorporati cu grija spuma de albusuri in compozitia cu branza, amestecand usor de jos in sus.
Pregatirea pentru coacerea in baie de apa
Ungeti forma de copt cu unt. Turnati aluatul in forma si neteziti suprafata.
Umpleti o tava adanca cu apa (aproximativ 4 cm inaltime) si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 200°C. Puneti forma cu aluat in tava cu apa, astfel incat sa se coaca in baie de apa.
Coacerea:
Acum urmeaza trucul: introduceti forma cu aluat in tava cu apa pregatita anterior. Prajitura se va coace astfel in baie de apa timp de aproximativ 45 de minute. Acest proces asigura un rezultat extrem de pufos si impiedica uscarea aluatului.
Daca partea superioara incepe sa se rumeneasca prea repede, acoperiti-o cu folie de aluminiu.
Dupa ce timpul s-a scurs, scoateti forma din cuptor si lasati prajitura sa se raceasca complet inainte de a o scoate din forma.
Dupa coacere, prajitura va fi „umflata”, dar, pe masura ce se raceste, se va aseza.
Servirea:
Serviti desertul cu fructe proaspete, toppinguri de ciocolata, fructe sau alune. Adaugati frisca sau o cupa de inghetata pentru un gust desavarsit.
Pofta buna!