Prajitura de casa cu turta dulce, martipan si gem de prune

Aceasta prajitura arata ca o simpla turta dulce coapta in tava, dar ascunde o surpriza delicioasa in interior. Cel mai bine este sa o prepari cu una pana la patru saptamani inainte de servire, pentru a avea timp sa devina frageda. Se pastreaza foarte bine timp indelungat, atat intreaga, cat si portionata.

⏳ Timp de preparare: 30 min
🔥 Timp de coacere: 40 min

Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
½ cana nuci tocate fin
100 g unt
1 cana zahar
½ cana miere
2 linguri condimente pentru turta dulce
1 ou
Pentru stratul de martipan:
200 g martipan
50 g faina
1 ou
1 lingura Amaretto sau suc de lamaie
Pentru stratul de gem de prune:
280 g gem de prune
½ cana zahar pudra
2 linguri Amaretto sau suc de lamaie

Mod de preparare
Prepararea aluatului: Amesteca faina cu bicarbonatul, praful de copt si nucile tocate fin.
Pune untul, zaharul, mierea si condimentele pentru turta dulce intr-o cratita mare si incalzeste-le la foc mic, amestecand continuu, pana cand ingredientele se topesc si se omogenizeaza.
Adauga treptat ingredientele uscate in compozitia calda, amestecand constant, pana obtii un aluat omogen. Ia cratita de pe foc si lasa aluatul sa se raceasca timp de aproximativ 5 minute.
Preincalzeste cuptorul la 175°C.
Incorporeaza oul in aluat, apoi transfera-l pe o suprafata presarata cu faina. Imparte-l in doua parti egale si intinde fiecare bucata intr-o foaie putin mai mare decat 20×30 cm.
Prepararea stratului de martipan: Taie martipanul in bucati mici si mixeaza-l pana devine o pasta. Adauga oul si Amaretto sau sucul de lamaie si amesteca bine.
Asaza prima foaie de aluat pe hartie de copt si intinde uniform pasta de martipan peste ea, lasand marginile libere pentru a putea lipi foile intre ele.
Peste stratul de martipan, intinde un strat uniform de gem de prune. Acopera cu a doua foaie de aluat si preseaza usor marginile pentru a le sigila.
Coacere: Asaza prajitura intr-o tava de aproximativ 20×30 cm si coace-o timp de 30 de minute la 175°C.
Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca. Initial, va fi ferma, dar cu timpul va deveni frageda.
Finalizare: Prajitura trebuie pastrata acoperita sau intr-un recipient sigilat timp de cateva zile sau chiar saptamani.
Cu cateva zile inainte de servire, poti glazura prajitura cu un amestec de zahar pudra si Amaretto sau suc de lamaie sau o poti presara doar cu zahar pudra.
Taie prajitura in patrate mici si pastreaz-o intr-un recipient inchis pana la servire.
Pofta buna!