Ingrediente necesare pentru blatul de cacao:
4 oua
15 g cacao (1 lingura plina)
30 g faina de grau (pana se obtin 125 g combinate cu cacao si amidon)
125 g amidon de cartofi
150 g zahar (¾ cana)
5 g praf de copt (1 lingurita)
Ingrediente pentru crema de budinca:
4 galbenusuri
150 g zahar (¾ cana)
10 g zahar vanilat (2 lingurite)
500 ml lapte
30 g amidon de cartofi (2 linguri pline)
15 g cacao (1 lingura)
250 g unt
Sirop:
180 ml cafea rece (aproximativ ¾ cana) – Poti folosi orice tip de cafea: espresso, solubila sau preparata la filtru fara zat.
Alte ingrediente:
500 g crema de caramel (sau lapte condensat indulcit, gatit)
180 g biscuiti cu cacao (aproximativ 20 de bucati)
100 g crackers sarati (aproximativ 20 de bucati)
400-500 ml smantana dulce (30-36% grasime)
10 g smantana fix (optional)
10 g cacao (1 lingura)
50-100 g ciocolata (amaruie sau cu lapte)
Instructiuni de preparare:
Pregatirea cremei de caramel (daca folosesti lapte condensat):
Fierbe conserva de lapte condensat intr-un vas cu apa timp de 3 ore, asigurandu-te ca apa acopera complet conserva. Lasa sa se raceasca complet inainte de utilizare.
Blatul de cacao:
Separate galbenusurile de albusuri. Bate albusurile spuma tare, adaugand treptat zaharul. Incorporeaza galbenusurile, unul cate unul, mixand in continuare.
Cerne faina, cacao si praful de copt, apoi adauga-le treptat in compozitia de oua, amestecand usor cu o spatula.
Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (35×24 cm) unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 de minute. Dupa racire, taie blatul pe orizontala in doua straturi egale.
Crema de budinca:
Fierbe 375 ml lapte cu zaharul. Intr-un bol separat, amesteca restul de lapte cu galbenusurile, zaharul vanilat si amidonul de cartofi. Toarna acest amestec peste laptele fierbinte, amestecand rapid pentru a preveni formarea cocoloaselor. Fierbe pana se ingroasa (aproximativ 1 minut), apoi acopera cu folie alimentara si lasa sa se raceasca.
Bate untul moale pana devine cremos, apoi incorporeaza budinca rece, adaugand si cacao.
Asamblarea prajiturii:
Asaza primul strat de blat intr-o tava, insiropeaza-l cu jumatate din cafeaua rece. Intinde jumatate din crema de budinca. Pune al doilea strat de blat, insiropeaza-l cu restul cafelei, apoi adauga restul cremei de budinca.
Peste crema, asaza un strat de biscuiti, urmat de un strat uniform de crema de caramel, si incheie cu un strat de crackers.
Decorarea cu frisca si ciocolata:
Bate smantana dulce pana devine ferma (poti folosi smantana fix pentru mai multa stabilitate). Spre final, adauga cacao si mixeaza usor. Intinde frisca peste stratul de crackers.
Rade ciocolata deasupra pentru un aspect elegant.
Racirea:
Pune prajitura in frigider pentru cateva ore (ideal peste noapte) pentru a se intari si pentru ca aromele sa se imbine perfect.
Pofta buna!