Ingrediente pentru foi:
500 g faina
150 g zahar
150 ml ulei
200 ml apa minerala
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura zeama de lamaie
1 praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema de nuci:
250 g nuca macinata
200 ml apa
150 g zahar
2 linguri gem de caise (sau alt gem acrisor)
1 lingurita esenta de rom
Pentru glazura:
100 g zahar pudra
30 g cacao
50 ml apa
2 linguri ulei
Mod de preparare:
- Pregatirea foilor:
Intr-un bol, amesteca faina cu praful de sare si bicarbonatul de sodiu.
Intr-un alt vas, combina apa minerala, zaharul, uleiul, esenta de vanilie si zeama de lamaie. Adauga amestecul lichid peste ingredientele uscate.
Framanta aluatul pana devine omogen si elastic. Imparte aluatul in trei parti egale.
Intinde fiecare parte in foi subtiri si coace-le pe dosul unei tavi tapetate cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 10-12 minute, pana devin usor aurii. Lasa foile sa se raceasca complet. - Pregatirea cremei de nuci:
Intr-o cratita, fierbe apa cu zaharul pana cand acesta se dizolva complet.
Adauga nuca macinata, gemul de caise si esenta de rom. Amesteca bine pana obtii o crema consistenta. Lasa crema sa se raceasca. - Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie pe un platou si intinde jumatate din crema de nuci uniform.
Pune a doua foaie deasupra si adauga restul de crema.
Acopera cu a treia foaie si preseaza usor pentru a uniformiza straturile. - Pregatirea glazurii:
Intr-o cratita, amesteca zaharul pudra cu cacao si apa. Pune pe foc mic si fierbe pana cand zaharul se dizolva complet si compozitia capata o textura usor densa.
Ia glazura de pe foc si adauga uleiul, amestecand bine pentru a obtine un luciu frumos.
Toarna glazura peste prajitura si niveleaz-o rapid cu o spatula. - Finalizare:
Lasa prajitura la rece timp de cel putin 4-5 ore (ideal peste noapte) pentru a se inmuia si a-si intensifica aromele.
Taie prajitura in patrate sau dreptunghiuri si serveste.