Prajitura de post cu blat pufos si crema caramel

Aceasta prajitura de post este formata din blaturi pufoase, crema de vanilie fina, un strat de gem de caise aromat si un delicios strat de crema caramel. Este o alegere perfecta pentru orice ocazie, avand un aspect elegant si un gust echilibrat.

Ingrediente blat pufos alb
250 g faina
150 g zahar
200 ml lapte vegetal (soia, migdale, cocos)
100 ml ulei
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente blat pufos galben
250 g gris
200 ml suc de portocale proaspat
100 ml ulei
150 g zahar
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de portocale
Ingrediente crema de vanilie
500 ml lapte vegetal
100 g zahar
60 g amidon de porumb
1 lingurita esenta de vanilie
50 g unt vegetal
(l-am folosit pe cel de la Violife, il gasiti in aproape
orice supermarket)
Ingrediente crema de caramel
500 ml lapte vegetal
200 g zahar brun
60 g amidon de porumb
50 g unt vegetal
1 lingurita esenta de caramel
Alte ingrediente
200 g gem de caise

Mod de preparare

  1. Prepararea blatului alb
    Amesteca zaharul cu laptele vegetal si uleiul pana ce zaharul se dizolva.
    Adauga esenta de vanilie si praful de copt.
    Cerne faina si incorporeaz-o treptat, amestecand usor.
    Toarna compozitia intr-o tava tapetata si coace la 180°C timp de 25 de minute.
  2. Prepararea blatului galben
    Amesteca grisul cu sucul de portocale, uleiul, zaharul si esenta.
    Adauga praful de copt si amesteca bine.
    Toarna compozitia intr-o tava tapetata si coace la 180°C timp de 25 de minute.
    Lasa blaturile sa se raceasca complet.
  3. Prepararea cremei de vanilie
    Fierbe laptele vegetal cu zaharul.
    Dizolva amidonul intr-un pic de lapte rece si adauga-l in compozitie.
    Fierbe pana se ingroasa, apoi adauga margarina si esenta.
  4. Prepararea cremei de caramel
    Caramelizeaza zaharul brun la foc mic.
    Adauga laptele vegetal si amesteca bine.
    Dizolva amidonul intr-un pic de lapte rece si incorporeaza-l in caramel.
    Fierbe pana devine o crema groasa, apoi adauga margarina si esenta.
  5. Asamblare
    Asaza blatul pufos alb pe un platou.
    Intinde jumatate din crema de vanilie.
    Adauga blatul pufos galben si intinde restul de crema de vanilie.
    Intinde un strat generos de gem de caise.
    Asaza al doilea blat pufos alb peste gem.
    Intinde crema de caramel uniform pe toata suprafata prajiturii.

Servire si sfaturi
✔️ Lasa prajitura la frigider peste noapte pentru a se intari si a se combina aromele.
✔️ Poti adauga fulgi de migdale sau nuca macinata deasupra pentru decor.
✔️ Se pastreaza bine 3-4 zile in frigider.

Aceasta prajitura este fina, aromata si deosebit de gustoasa, perfecta pentru mesele festive! Pofta buna! 😊