Ingrediente pentru blat:
200 g faina
1 lingurita praf de copt
3 linguri cacao
60 ml ulei
250 ml lapte de soia
200 g zahar
un praf de sare
1 lingura zeama de lamaie
1 fiola esenta de vanilie
Ingrediente pentru crema:
300 ml lapte de soia cu aroma de vanilie
100 g fulgi de cocos
1 lingura plina de faina si 1 lingura plina de amidon
100 g zahar vanilat
100 g margarina pentru prajituri
1 fiola esenta de vanilie
Ingrediente pentru glazura:
6 linguri de zahar pudra
3 linguri de cacao
6 linguri de ulei
6 linguri de apa
mirodenii sau esenta
Mod de preparare
Pentru crema:
Intr-o craticioara, combina laptele de soia, zaharul vanilat, faina si amidonul, amestecand bine. Pune vasul pe foc si lasa amestecul sa fiarba, amestecand constant pana cand se ingroasa. Dupa ce amestecul s-a ingrosat, adauga esenta de vanilie si fulgii de cocos, amestecand bine. Lasa crema sa se raceasca, iar apoi adauga margarina la temperatura camerei, mixand pana obtii o compozitie cremoasa si fina.
Pentru blat:
Intr-un bol, combina laptele de soia rece, uleiul, zaharul, sarea si zeama de lamaie, amestecand pana cand zaharul se dizolva. Adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaua, amestecand bine pana obtii un aluat omogen, asemanator cu cel de chec. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (35×38 cm) si coace timp de 15-20 de minute la 180°C. Dupa ce blatul s-a copt, scoate-l din tava si lasa-l sa se raceasca pe un gratar, apoi taie-l pe lungime in doua foi egale.
Pentru glazura:
Amesteca bine intr-un castron zaharul cu cacaua, pana se omogenizeaza ingredientele.
Adauga mixul de cacao intr-o oala cu cele 6 linguri de apa si fierbe-l la foc mic. Este gata abia atunci cand seamana la consistenta cu o smantana.
Pune in vas uleiul si mirodeniile (sau alege o esenta preferata). Ai grija sa amesteci tot timpul in compozitie, ca sa nu se formeze cocoloase.
La sfarsit indeparteaza vasul de pe aragaz si lasa crema deoparte timp de cateva minute, ca sa se raceasca.
Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie de blat pe un platou, intinde crema de cocos intr-un strat generos si uniform, apoi asaza cu grija a doua foaie de blat, presand usor. Intinde glazura pe prajitura atunci cand aceasta nu mai este calda. Altfel vei risca sa se topeasca glazura.
Pune prajitura la rece pentru 2-3 ore, dupa care poate fi portionata si servita.