Ingrediente pentru blat:
500 g faina alba
100 g zahar pudra
10 g praf de copt
100 ml ulei
150 ml apa minerala carbogazoasa
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema:
300 g nuci macinate
150 g zahar brun
150 ml lapte vegetal (de soia, migdale sau ovaz)
1 lingura esenta de rom
Pentru glazura:
100 g zahar pudra
3 linguri cacao
50 ml lapte vegetal
2 linguri ulei
Metoda de preparare
- Prepararea blatului
Intr-un bol mare, amestecati faina, zaharul pudra si praful de copt.
Adaugati uleiul, apa minerala si esenta de vanilie. Framantati un aluat omogen si elastic.
Impartiti aluatul in trei parti egale si intindeti fiecare bucata in foi subtiri de dimensiunea unei tavi (aproximativ 20×30 cm).
Coaceti foile pe rand, pe hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-12 minute. Lasati-le sa se raceasca. - Pregatirea cremei
Intr-o cratita, amestecati laptele vegetal cu zaharul brun si incalziti la foc mic pana cand zaharul se dizolva complet. Adaugati nucile macinate si esenta de rom. Amestecati bine pana obtineti o compozitie groasa, omogena. Lasati sa se raceasca. - Asamblarea prajiturii
Asezati prima foaie pe un platou si intindeti jumatate din crema de nuci peste ea.
Puneti a doua foaie deasupra si adaugati restul de crema de nuci.
Acoperiti cu ultima foaie si apasati usor pentru a nivela prajitura. - Prepararea glazurii
Intr-un bol, amestecati zaharul pudra si cacao. Adaugati laptele vegetal treptat, amestecand continuu, pana obtineti o glazura fina.
Incorporati uleiul pentru un aspect lucios.
Turnati glazura peste prajitura si nivelati uniform cu o spatula. - Racire si servire
Lasati prajitura sa stea la frigider timp de 3-4 ore sau peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie.
Taiati prajitura in patrate sau dreptunghiuri si serviti.
Sfaturi utile
Puteti adauga putina scortisoara in umplutura de nuci pentru un plus de aroma.
Daca doriti, glazura poate fi decorata cu nuci maruntite sau ciocolata vegana rasa.
Pofta buna la prajitura de post cu nuci!