Ingrediente pentru blat:
520 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
3 linguri zahar
200 ml apa minerala carbogazoasa
200 ml ulei
Ingrediente pentru umplutura:
200 ml apa
200 g zahar
125 g margarina
350 g caise uscate macinate
150 g nuci macinate
150 g biscuiti macinati
2-3 linguri gem de caise sau glazura de ciocolata
Mod de preparare:
Blaturile: Intr-un bol, se amesteca uleiul, apa minerala incalzita si zaharul. Se adauga treptat faina, impreuna cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Initial se amesteca cu o lingura de lemn, apoi se framanta cu mana pana obtineti un aluat moale si gras. Impartiti aluatul in patru parti egale. Coaceti fiecare foaie pe dosul celei mai mari tavi de cuptor (dimensiuni aproximative: 23×33 cm) la 200°C, pana cand marginile incep sa se rumeneasca usor. Aveti grija sa nu le coaceti excesiv pentru a nu deveni tari.
Umplutura: Intr-o cratita, fierbeti zaharul cu apa pana cand acesta se dizolva complet (aproximativ 2-3 minute dupa ce incepe sa fiarba). Luati cratita de pe foc si adaugati margarina taiata cubulete, amestecand pana cand se topeste complet. Adaugati caisele uscate macinate si nucile, apoi biscuitii macinati (adaugati-i treptat pentru a obtine o consistenta potrivita; umplutura se va intari pe masura ce se raceste).
Asamblarea: Pastrati o foaie deoparte (cea mai putin aspectuoasa), pe care o veti faramita pentru decor. Impartiti umplutura in doua parti. Pe o tava dreptunghiulara, asezati prima foaie de aluat si umeziti-o usor cu putina apa calda. Intindeti jumatate din umplutura, asezati a doua foaie, presati usor si umeziti din nou. Adaugati restul umpluturii si acoperiti cu a treia foaie de aluat. Puneti deasupra hartie de copt si un obiect greu (de exemplu, o tava sau carti), lasand prajitura sa se raceasca peste noapte.
A doua zi, ungeti cu gem de caise si presarati foaia faramitata pe deasupra. Taiati prajitura cu un cutit subtire si ascutit.
Sugestie: In loc de gem, puteti folosi glazura de ciocolata (topiti 100 g ciocolata cu 3 linguri de ulei) sau pur si simplu presarati zahar pudra.