
Aceasta prajitura de post este perfecta pentru zilele in care vrei un desert simplu, dar cu un aspect spectaculos. Straturile de foi fragede, gem aromat si un blat de cacao pufos creeaza un echilibru perfect intre gust si textura.
Ingrediente pentru foile albe:
350 g faina
100 g zahar
120 ml ulei
100 ml apa minerala carbogazoasa
1/2 plic praf de copt (5 g)
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura otet
1 lingurita esenta de vanilie
Un praf de sare
Ingrediente pentru blatul de cacao (1 blat, pus la mijloc)
150 g faina
30 g cacao
100 g zahar
100 ml apa minerala carbogazoasa
50 ml ulei
1/2 plic praf de copt (5 g)
1 lingurita esenta de rom
Un praf de sare
Pentru umplutura
500 g gem de prune (sau orice alt gem acrisor)
100 g nuca macinata (optional)
Mod de preparare
Prepararea foilor albe
Amesteca faina cu praful de copt si sarea intr-un bol.
Separat, dizolva bicarbonatul in otet, apoi adauga-l peste ingredientele uscate.
Adauga zaharul, uleiul, apa minerala si esenta de vanilie, apoi framanta pana obtii un aluat omogen.
Imparte-l in 2 parti egale si intinde 2 foi subtiri pe hartie de copt.
Prepararea blatului de cacao
Intr-un bol, amesteca faina, cacaoa, praful de copt si sarea.
Adauga zaharul, apa minerala, uleiul si esenta de rom. Amesteca bine pana obtii un aluat lichid omogen.
Toarna aluatul intr-o tava de dimensiunea foilor (25×35 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coace blatul la 180°C timp de 15-20 de minute, pana trece testul scobitorii.
Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie alba in tava. Intinde un strat de gem si presara nuca macinata (daca folosesti).
Peste stratul de gem, pune blatul de cacao si intinde inca un strat de gem peste el.
Asaza a doua foaie alba deasupra si inteapa usor cu o furculita.
Coacerea
Coace prajitura la 180°C timp de 35-40 de minute, pana se rumeneste usor.
Las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia, pentru a deveni frageda si a absorbi aromele.
Servire
Taie prajitura in patrate sau romburi si serveste-o simpla sau presarata cu zahar pudra de post. Se pastreaza foarte bine si devine si mai gustoasa a doua zi.
Pofta buna! 🌱🍰
Pentru a insiropa blatul de cacao si a-l face mai umed, la aceasta prajitura eu folosesc urmatoarele optiuni delicioase si de post:
- Sirop cu cacao (pentru un gust mai intens de ciocolata)
150 ml apa
2 linguri zahar
1 lingurita cacao
1/2 lingurita esenta de rom
🔹 Mod de preparare: Fierbe apa cu zaharul si cacaoa, amestecand bine. Lasa sa se raceasca, apoi adauga esenta. - Sirop cu cafea (pentru un gust mai sofisticat)
150 ml cafea slaba (fara zahar)
1 lingura zahar
1 lingurita esenta de rom
🔹 Mod de preparare: Dizolva zaharul in cafea si lasa sa se raceasca inainte de a folosi. - Sirop cu suc de portocale (o varianta fructata si fresh)
150 ml suc proaspat de portocale
1 lingura zahar (optional)
Coaja rasa de la 1 portocala
🔹 Mod de preparare: Incalzeste sucul cu zaharul si coaja rasa, apoi lasa sa se raceasca inainte de a-l folosi.
💡 Cum insiropez blatul?
Dupa ce blatul de cacao s-a racit, foloseste o pensula de patiserie sau o lingura pentru a-l insiropa usor, fara sa exagerezi, ca sa nu devina prea umed.
Daca vrei un gust mai echilibrat, poti folosi un strat subtire de sirop si un strat subtire de gem peste el.