Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
100 g zahar
150 ml ulei vegetal
200 ml apa minerala carbogazoasa
1 plic praf de copt (10 g)
2 linguri cacao
1 lingurita esenta de vanilie
1 praf de sare
Pentru umplutura:
800 g mere rase
100 g zahar (sau dupa gust)
1 lingurita scortisoara
150 g nuca macinata
Pentru crema vegana:
500 ml lapte vegetal (soia, migdale sau cocos)
50 g amidon de porumb
100 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru decor:
2 linguri zahar pudra (optional, pentru presarat deasupra)
Mod de preparare
- Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca faina, praful de copt, zaharul si praful de sare.
Adauga treptat uleiul si apa minerala carbogazoasa, amestecand pana obtii un aluat moale si omogen.
Imparte aluatul in 2 parti egale. Intr-una dintre ele, incorporeaza cele 2 linguri de cacao. Vei obtine un aluat simplu si unul cu cacao. - Prepararea umpluturii:
Intr-o cratita, gateste merele rase impreuna cu zaharul si scortisoara, pana cand se inmoaie si lichidul se evapora. Lasa-le sa se raceasca.
Adauga nuca macinata peste merele racite si amesteca bine. - Coacerea aluatului:
Intinde o foaie din aluatul simplu si pune-o pe fundul unei tavi tapetate cu hartie de copt (dimensiuni aproximative: 25×35 cm).
Intinde jumatate din compozitia de mere peste foaia de aluat simplu.
Intinde deasupra o foaie din aluatul cu cacao. Adauga restul de mere, niveland bine.
Incheie cu ultima foaie din aluat simplu. - Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Coace prajitura timp de 35-40 de minute, pana cand foile devin aurii si trec testul scobitorii.
Lasa prajitura sa se raceasca complet in tava. - Prepararea cremei vegane:
Dizolva amidonul in 100 ml lapte vegetal rece.
Restul de lapte vegetal se incalzeste pe foc impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba, adauga amestecul de amidon, amestecand continuu pana se ingroasa.
Adauga esenta de vanilie si lasa crema sa se raceasca, acoperind-o cu o folie alimentara pentru a evita formarea crustei. - Asamblarea prajiturii:
Dupa ce prajitura s-a racit complet, intinde crema vegana deasupra ultimului strat de aluat.
Presara zahar pudra pentru decor (optional) si lasa prajitura la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.