Prajitura de SEZON: desert deosebit de gustos, cu prune si mac

Prajitura de SEZON: desert deosebit de gustos, cu prune si mac

Aceasta prajitura cu prune, dospita si presarata cu mac, este desertul perfect pentru toamna. Combinatia dintre aluatul pufos, prunele suculente si crusta crocanta de mac si zahar o face irezistibila.

Ingrediente pentru aluat:
250 g faina alba
250 g faina semialba
3 linguri zahar
un praf de sare
1 ou
20 g drojdie
250 ml lapte caldut
3 linguri smantana
70 ml ulei

Ingrediente pentru topping:
5 linguri mac macinat
1 pachet zahar cu scortisoara
prune (dupa gust)

Ingrediente pentru crusta crocanta:
faina grunjoasa (dupa necesitate)
zahar (dupa gust)
unt (dupa necesitate)

Mod de preparare:

Prepararea aluatului: Amestecati toate ingredientele pentru aluat pana obtineti un aluat omogen, apoi lasati-l la dospit intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Prepararea crustei: Combinati faina, zaharul si untul in proportii egale, framantand pana obtineti o textura nisipoasa. Puneti compozitia la frigider.

Asamblarea: Dupa ce aluatul a crescut, intindeti-l in forma dorita si transferati-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Presarati macul macinat si zaharul cu scortisoara peste aluat, apoi asezati prunele taiate in jumatati, cu partea taiata in sus. Presarati generos crusta pregatita anterior.

Coacerea: Coaceti la 180°C timp de aproximativ 40 de minute, pana cand aluatul este bine facut si crusta devine aurie.

Savurati acest desert delicios si aromat, perfect pentru serile de toamna!

O alta idee pentru un desert delicios: Cuburi cu Crema de Ciocolata Alba

Cuburi cu Crema de Ciocolata Alba

Ingrediente pentru blat:
10 albusuri
150 g zahar
150 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
200 ml lapte

Ingrediente pentru crema:
10 galbenusuri
150 g zahar pudra
80 g amidon de porumb
700 ml lapte
250 g unt
200 g ciocolata alba

Ingrediente pentru decor:
2 plicuri smantana pentru frisca
ciocolata rasa pentru decor

Mod de preparare:

Prepararea blatului: Bate albusurile cu zaharul pana obtii o spuma tare. Incorporeaza treptat faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor. Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 20 de minute. Dupa ce blatul este copt, toarna 200 ml de lapte rece peste el.

Prepararea cremei: Bate galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase, apoi adauga amidonul de porumb si 200 ml de lapte. Pune 500 ml de lapte la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca, adauga compozitia de galbenusuri, amestecand continuu pana se ingroasa. Lasa crema sa se raceasca.
Mixeaza untul pana devine cremos, apoi incorporeaza treptat ciocolata alba topita si racita. Adauga treptat si crema de galbenusuri racita.

Intinde crema de ciocolata alba peste blat si niveleaza bine. Bate smantana pentru frisca si intinde-o uniform deasupra cremei. Decoreaza cu ciocolata rasa.

Lasa desertul la frigider pentru cel putin 3 ore inainte de servire. Pofta buna!