Aceasta prajitura de toamna este un desert rafinat si usor de preparat, perfect pentru a aduce un strop de caldura si aroma in zilele racoroase. Cu un strat de mere coapte, crema de budinca fina si un topping crocant de nuci caramelizate, aceasta prajitura este un adevarat rasfat pentru papilele gustative.
Ingrediente pentru o tava mare de aproximativ 25×35 cm
Blat:
4 oua
80 g zahar
1 lingurita praf de copt
110 g faina de grau pentru prajituri
Compozitia de mere:
2 kg mere
2 plicuri gelatina cu aroma de lamaie
Sucul de la o lamaie mica
Crema de budinca:
1000 ml lapte
200 g unt
100 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
80 g pudra de budinca cu aroma de frisca (fara zahar)
60 g faina de grau pentru prajituri
2 galbenusuri
Nuci caramelizate:
Aproximativ 300 g nuci
5 linguri miere
100 g unt
1 lingura zahar pudra
In plus:
Biscuiti caramelizati sau cu cacao (am folosit 250 g biscuiti caramelizati cu scortisoara)
Mod de preparare:
Prepararea blatului: Bate albusurile pana obtii o spuma tare. Adauga treptat zaharul, continuand sa mixezi. Incorporeaza galbenusurile, apoi faina si praful de copt, amestecand usor cu o lingura. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace la 180°C timp de 15-20 de minute, pana trece testul scobitorii. Lasa blatul sa se raceasca.
Compozitia de mere: Curata merele si rade-le grosier. Gateste-le intr-o tigaie timp de 15 minute, amestecand ocazional pentru a preveni arderea. Adauga sucul de lamaie si gelatina cu aroma de lamaie, amesteca bine, apoi intinde compozitia fierbinte peste blatul racit. Asaza un strat de biscuiti caramelizati deasupra.
Crema de budinca: Incalzeste 750 ml de lapte intr-o cratita, adauga zaharul vanilat si untul. Intr-un bol separat, amesteca restul de lapte (250 ml) cu zaharul, faina, pudra de budinca si galbenusurile. Toarna amestecul in laptele fierbinte si amesteca continuu pana cand se ingroasa. Intinde crema fierbinte peste stratul de biscuiti si lasa sa se raceasca.
Nucile caramelizate: Intr-o tigaie, topeste untul cu mierea si zaharul pudra. Adauga nucile grosier tocate si amesteca bine. Intinde amestecul de nuci peste crema de budinca.
Finalizarea: Lasa prajitura sa se raceasca complet, apoi pastreaz-o in frigider peste noapte. Prajitura va deveni si mai delicioasa dupa ce sta cateva ore la rece, permitand aromelor sa se imbine perfect.
Aceasta prajitura este ideala pentru orice ocazie si va impresiona cu siguranta pe oricine o va gusta!