Unele deserturi nu doar ca incanta papilele gustative, ci si trezesc imaginatia. Aceasta prajitura cu ciocolata si mascarpone este exact un astfel de deliciu – cremoasa, intensa si plina de aroma de ciocolata. Perfecta pentru ocazii speciale sau pentru un rasfat dulce in mijlocul saptamanii. Descopera cat de usor o poti pregati acasa!

Ingrediente pentru blat:
200 g ciocolata neagra (min. 70% cacao)
150 g unt
4 oua
150 g zahar brun
120 g faina alba
2 lingurite praf de copt
Un praf de sare
Pentru crema mascarpone:
250 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca (36%)
3 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
Optional pentru decor:
Fulgi de ciocolata
Fructe proaspete (zmeura, capsuni)
Pudra de cacao
Mod de preparare:
Prepararea blatului de ciocolata:
Topeste ciocolata si untul la bain-marie, amestecand continuu pana obtii o compozitie omogena. Lasa sa se raceasca usor.
Intr-un bol, bate ouale cu zaharul brun pana devin spumoase.
Adauga treptat ciocolata topita peste oua, amestecand usor cu o spatula.
Cerne faina, praful de copt si sarea, apoi incorporeaza-le in compozitia de ciocolata.
Toarna aluatul intr-o tava (diametru 20 cm) tapetata cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25–30 de minute.
Dupa coacere, lasa blatul sa se raceasca complet.
Prepararea cremei mascarpone:
Bate smantana rece cu zaharul pudra pana obtii o frisca ferma.
Intr-un alt bol, amesteca mascarponele cu extractul de vanilie.
Incorporeaza cu grija frisca in mascarpone, amestecand usor pana obtii o crema fina.
Asamblarea prajiturii:
Intinde crema mascarpone peste blatul racit, uniformizand bine.
Decoreaza cu fulgi de ciocolata, fructe sau pudra de cacao.
Pune prajitura la rece timp de o ora inainte de servire.
Sfaturi pentru servire si pastrare:
Se serveste cel mai bine rece, dupa o ora la frigider.
Se pastreaza in frigider, intr-un recipient etans, timp de 2–3 zile.
Pentru un aspect elegant, poti decora fiecare portie individual cu fructe proaspete si ciocolata rasa.