Aceasta prajitura fina, cu crema de mascarpone si caramel, banane proaspete si biscuiti crocanti, este un deliciu ideal pentru orice ocazie speciala. Urmareste reteta pas cu pas pentru a obtine un desert racoros si rafinat.
Ingrediente pentru blat:
7 oua mari
150 g zahar fin
140 g faina alba
50 g cacao
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
Ingrediente pentru crema de caramel:
250 g mascarpone (racit)
250 ml smantana pentru frisca 30% (racita)
150 g crema de caramel
Ingrediente suplimentare:
1 pachet de biscuiti cu cacao (tip „Petit Beurre”)
4 banane mari
1 borcan de gem de coacaze negre sau visine
Suc de lamaie
Ciocolata pentru ras (amaruie sau cu lapte, sau mix)
Metoda de preparare
Blatul:
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma ferma. Adauga treptat zaharul si continua sa bati pana cand obtii o bezea lucioasa si densa.
Redu viteza mixerului si adauga galbenusurile, unul cate unul.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si cacaua, apoi adauga amestecul uscat in bezea, amestecand usor cu o spatula.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 180°C, functie statica, pentru aproximativ 30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Dupa coacere, lasa blatul sa se raceasca si apoi taie-l pe orizontala in doua foi. Poti alege sa insiropezi foile cu putin alcool sau ceai de fructe, daca doresti.
Crema de caramel:
Bate smantana pentru frisca si mascarponele racit pana cand obtii o crema ferma si pufoasa.
Redu viteza mixerului si adauga treptat crema de caramel, amestecand doar pana se omogenizeaza.
Asamblarea prajiturii:
Pune o parte din crema de caramel pe prima foaie de blat.
Taie bananele in felii, stropeste-le cu putin suc de lamaie si asaza-le pe crema, una langa alta.
Intinde jumatate din crema de caramel peste banane, apoi adauga un strat de biscuiti si deasupra lor pune gemul de coacaze negre.
Adauga restul de crema, pastrand putin pentru a acoperi suprafata prajiturii, si asaza cea de-a doua foaie de blat deasupra.
Acopera blatul superior cu crema ramasa si rade ciocolata peste el.
Pune prajitura la frigider pentru cateva ore. Dupa ce s-a racit bine, serveste feliat pentru un desert decadent.