Aceasta reteta clasica, cu straturi delicate de aluat si crema aromata de lamaie, combinata cu dulceata gemului de caise, reprezinta un desert rafinat si perfect pentru ocazii speciale. Fiecare detaliu al prepararii, de la pregatirea aluatului pana la asamblarea prajiturii, contribuie la un rezultat final delicios, care va incanta pe oricine.
Ingrediente pentru aluat, pentru o tava de 25×20 cm:
400 g faina
1 ou
120 g untura
Jumatate de pachet de praf de copt (6 g)
100 g zahar pudra
Aproximativ 150 ml smantana
Ingrediente pentru crema:
400 ml lapte
4 linguri de faina
Sucul si coaja rasa de la o lamaie mica (lamaie netratata)
200 g unt moale
150 g zahar pudra
Plus:
4-5 linguri de gem de caise
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu praful de copt si zaharul pudra, apoi se faramiteaza untura in acest amestec. Se adauga oul si, in final, suficienta smantana pentru a obtine un aluat usor de lucrat si de intins. (Nu este necesar sa adaugati toata cantitatea de 150 ml de smantana – aluatul nu trebuie sa fie nici prea moale, lipicios, nici prea tare!).
Aluatul se imparte in 4 parti egale, apoi se intinde fiecare intr-un dreptunghi de aproximativ 20×25 cm, care se coace pe dosul unei tavi usor unse/invelite in faina (pe rand) in cuptorul preincalzit cu ventilatie la 180°C timp de 6 minute (Timpul de coacere este orientativ, poate varia in functie de cuptor; important este ca aluatul sa ramana deschis la culoare! Cand colturile incep sa se rumeneasca usor, scoateti-l din cuptor). Lasati foile de aluat sa se raceasca.
Pentru crema, se amesteca faina cu laptele pana se omogenizeaza, apoi se fierbe la foc mic, amestecand continuu, pana se obtine o crema groasa. Puneti cratita in apa rece si continuati sa amestecati pana ce crema se raceste complet.
Se bate untul cu zaharul pudra pana devine spumos, se adauga sucul si coaja rasa de lamaie, se amesteca, apoi se adauga pasta de faina si se omogenizeaza pana se obtine o crema fina.
Asezati o foaie de aluat pe o tava, intindeti uniform jumatate din crema de lamaie, apoi puneti a doua foaie de aluat, pe care o ungeti cu gem. Urmeaza a treia foaie de aluat, peste care se intinde restul de crema de lamaie, iar la final se acopera cu a patra foaie de aluat.
Se pune prajitura la frigider pentru o noapte, pentru a se intari si a se aseza bine. A doua zi, scoateti prajitura la temperatura camerei pentru aproximativ 1 ora, pentru a se inmuia putin, apoi presarati zahar pudra deasupra si taiati-o dupa preferinte.
Dupa o noapte petrecuta la frigider, prajitura devine un deliciu moale si savuros, perfect pentru a fi servita la orice masa festiva sau pur si simplu ca o surpriza dulce pentru cei dragi. Prepararea acestei prajituri necesita putina rabdare, dar rezultatul final merita cu siguranta efortul, oferind o combinatie armonioasa de arome care te va cuceri de la prima degustare.