Prajitura delicioasa cu foi de cacao si crema de vanilie

Prajitura delicioasa cu foi de cacao si crema de vanilie

Aceasta prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie este un desert perfect pentru orice ocazie, combinand o textura fina si o aroma delicata de vanilie cu un strat acrisor de gem.

Ingrediente pentru aluat:
400 g faina fina
5 g bicarbonat de sodiu (1 lingurita de cafea)
250 g margarina (foarte moale)
1 ou
100 g zahar cristal
20 g cacao neindulcita (2 linguri)
15 g smantana (1 lingura)

Ingrediente pentru crema:
500 ml lapte
2 plicuri de budinca de vanilie
1 plic de zahar vanilat
200 g zahar cristal
550 g smantana (echivalentul unui borcan mare si unul mic)

Sub crema:
4-5 linguri de gem (neaparat cu gust acrisor, de exemplu, de prune)

Pentru decor:
zahar pudra

Mod de preparare:

Incalzeste cuptorul la 180°C.
Prepararea cremei: Intr-o cratita, fierbe laptele impreuna cu pudra de budinca, zaharul si zaharul vanilat. Amesteca constant pana se ingroasa, apoi lasa crema sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, adauga smantana si omogenizeaza bine.
Prepararea aluatului: Intr-un bol mare, amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu, zaharul si cacaoa. Adauga margarina moale, oul si smantana, apoi framanta aluatul pana devine omogen. Imparte-l in doua parti egale.
Montarea prajiturii: Tapeteaza o tava de aproximativ 24×36 cm cu hartie de copt. Intinde una dintre cele doua parti de aluat pe o suprafata presarata cu faina si asaza foaia obtinuta in tava. Unge foaia de aluat cu gemul acrisor, apoi toarna deasupra crema de vanilie cu smantana. Intinde cealalta parte de aluat si acopera cu ea crema.
Pune prajitura in cuptorul preincalzit si coace timp de 40 de minute.
Dupa ce prajitura s-a racit, presara deasupra zahar pudra. Este mai usor de taiat dupa ce s-a racit complet, dar poti savura si o felie calduta daca nu te deranjeaza marginile neregulate.

Prajitura este cu adevarat minunata si va incanta orice iubitor de deserturi cu ciocolata si vanilie.

Reteta BONUS -> Chec Zebra foarte pufos, ieftin si grozav de gustos

Chec Zebra foarte pufos, ieftin si grozav de gustos

Pentru o forma de chec de 12/40 cm
*O cana cu capacitatea de 250 ml

Ingrediente:
5 oua
¾ cana de zahar
1 plic de zahar cu coaja de portocala Dr. Oetker
2 cani pline de faina de grau + 2 linguri pline
1 cana de ulei de rapita
½ cana de lapte 3,2%
½ cana de apa minerala puternic carbogazoasa
2 linguri de cacao neagra
2 lingurite pline de praf de copt
½ lingurita de extract de portocale Dr. Oetker

In plus:
Glazura de ciocolata alba
Crocant de nuci pentru presarat deasupra

Mod de preparare:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Tapeteaza forma de chec cu hartie de pergament pentru copt. Sparge ouale intr-un bol, adauga zaharul si zaharul cu aroma de portocala, apoi mixeaza pana obtii o compozitie groasa, pufoasa si de culoare deschisa. Amesteca faina de grau cu praful de copt. La ouale batute, adauga treptat laptele si apa minerala carbogazoasa, amestecand la viteza mica. Adauga alternativ faina amestecata cu praful de copt si uleiul, amestecand usor pentru a nu pierde consistenta spumoasa. Adauga aroma de portocale si amesteca.

Imparte aluatul in doua parti. Intr-o parte adauga 2 linguri de cacao, iar in cealalta, 2 linguri pline de faina de grau. Amesteca fiecare doar cat sa se omogenizeze.

Toarna aluatul alternativ in forma de chec, alternand intre compozitia cu cacao si cea simpla, pentru a crea dungi. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 50-55 de minute (verifica prajitura cu o scobitoare; daca iese uscata, prajitura este gata).

Scoate din cuptor, lasa sa se raceasca si scoate din forma. Raceste complet si glazureaza cu ciocolata alba topita, apoi presara crocant de nuci deasupra.