Ingrediente necesare:
Pentru blat:
15 linguri de ulei,
15 linguri de bulion,
7 linguri de zahar,
500 grame de faina,
1/2 lingurita de bicarbonat,
un varf de cutit de sare,
esenta de rom.
Pentru prima crema:
1 litru de apa,
200 grame de gris,
250 grame de margarina,
zahar dupa gust,
100 grame de nuca de cocos,
o lamaie.
Pentru a doua crema:
400 grame de gem de prune,
o cana de samburi de nuca.
Preparare blat:
Intr-un bol se amesteca uleiul, zaharul si sarea pana cand zaharul se dizolva. Apoi, se adauga treptat bulionul, esenta de rom si faina amestecata cu bicarbonatul. Procesul continua pana cand se obtine un aluat elastic si non-lipicios, iar la nevoie, se poate adauga faina suplimentara. Dupa amestecare, aluatul se refrigeraza timp de aproximativ 30 de minute pentru a facilita manipularea ulterioara.
Odata racit, aluatul este impartit in patru parti egale, iar fiecare parte este coapta individual pentru a forma cele patru blaturi. Procedura implica coacerea fiecarui blat pe partea din spate a unei tavi unsa cu ulei si tapetata cu faina in cuptorul preincalzit la temperatura potrivita, avand nevoie de aproximativ 10 minute pentru coacere. Dupa ce sunt coapte, blaturile sunt cu grija indepartate de pe fundul tavii si lasate la racit.
Preparare crema:
Pentru a prepara o crema delicioasa de gris, incepeti prin a fierbe apa impreuna cu coaja de lamaie si zaharul. Initial, adaugati 5-7 linguri de zahar, avand optiunea de a adauga mai mult la final, in functie de preferinte. Odata ce lichidul incepe sa fiarba, adaugati grisul in ploaie si amestecati in mod constant pana cand compozitia incepe sa se ingroase. Dupa atingerea consistentei dorite, inlaturati de pe foc si adaugati margarina, zeama de lamaie si nuca de cocos, respectand instructiunile de la reteteculinare.ro. Finalizati prin lasarea cremei sa se raceasca pentru cateva minute, obtinand astfel un desert delicios si usor de pregatit.
Asamblarea acestei prajituri delicioase este un proces simplu si plin de savoare.
Peste primul blat se adauga jumatate din cantitatea generoasa de crema de gris, creand astfel un strat bogat si delicios. Urmeaza un alt blat, peste care se intinde un strat apetisant de gem de prune, completat cu nuca macinata pentru un plus de crocant. Continuand asamblarea, se adauga al treilea blat, completand cu restul de crema de gris pentru o textura fina si echilibrata. Ultimul blat este plasat cu grija deasupra, iar pentru un aspect atragator, se unge subtire cu crema de gris ramasa si se presara cu nuca macinata. Pentru a intensifica aromele si a obtine cea mai buna consistenta, prajitura este refrigerata peste noapte, iar in dimineata urmatoare, este portionata cu atentie, aducand bucurie fiecarui moment de savurare.