Ingrediente pentru blat:
6 oua
150 g unt
150 g zahar pudra
6 linguri smantana fermentata
120 g faina
120 g nuci macinate
4 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
Ingrediente pentru crema:
200 g unt
300 ml lapte
1 plic budinca de vanilie
1 plic zahar vanilat
3 linguri zahar pudra
1-2 lingurite rom (sau dupa gust)
Pentru asamblare si decor:
3-4 linguri gem de caise
Glazura de ciocolata topita
Nuci tocate pentru decor
Mod de preparare:
- Prepararea blatului:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava de 30×40 cm cu hartie de copt.
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma tare.
Mixeaza galbenusurile cu untul si zaharul pana devin cremoase.
Adauga smantana, apoi faina amestecata cu praful de copt, cacao si nucile macinate.
Incorporeaza cu grija spuma de albusuri in compozitie, amestecand usor cu o spatula.
Toarna aluatul in tava, niveleaza si coace 25-30 de minute. Verifica cu o scobitoare – aceasta trebuie sa iasa curata. - Prepararea cremei:
Fierbe budinca de vanilie conform instructiunilor, folosind laptele, zaharul pudra si zaharul vanilat. Lasa budinca sa se raceasca complet.
Bate untul spuma si adauga treptat budinca racita.
Adauga romul dupa gust si mixeaza bine pana obtii o crema fina. - Asamblarea desertului:
Taie blatul racit in doua straturi egale.
Stropeste ambele parti cu rom.
Pe stratul de jos, intinde uniform gemul de caise, apoi jumatate din crema. Acopera cu stratul superior de blat.
Intinde crema ramasa pe deasupra si niveleaza bine. - Decorare si servire:
Decoreaza desertul cu glazura de ciocolata topita si presara nucile tocate.
Dupa ce desertul s-a intarit, taie-l in patrate de 6×6 cm, apoi in triunghiuri.