Aceasta prajitura cu nuci, crema de vanilie si ciocolata este un desert delicios, ideal pentru momentele in care vrei sa te rasfeti cu ceva dulce si aromat. Straturile de biscuiti inmuiati in lapte adauga un contrast perfect intre texturile moi si crocante.
Ingrediente pentru blat:
6 albusuri
Un praf de sare
200 g zahar
150 g nuci macinate
2 linguri pesmet
2 linguri faina
1/2 plic praf de copt
Ingrediente pentru crema:
6 galbenusuri
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
2 plicuri pudra de budinca de vanilie
700 ml lapte
250 g unt
100 g ciocolata pentru gatit
Alte ingrediente:
20 de biscuiti petit beurre
Putin lapte rece
Putina nuca macinata
Mod de preparare
Prepararea blatului: Intr-un bol, amestecati nucile macinate, faina, praful de copt si pesmetul. Bateti albusurile cu un praf de sare pana devin spuma tare, apoi adaugati treptat zaharul, mixand continuu pana cand obtineti o bezea ferma. Incorporati cu grija amestecul de nuci in bezea, folosind o lingura. Turnati compozitia intr-o tava de 37×21 cm tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C timp de aproximativ 20 de minute. Lasati sa se raceasca.
Prepararea cremei: Separat, puneti deoparte 100 ml lapte, iar restul puneti-l la fiert. Intr-un bol, bateti galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana devin spumoase, apoi adaugati pudra de budinca de vanilie. Diluati amestecul cu laptele pus deoparte. Turnati treptat laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri, amestecand continuu pana obtineti o compozitie omogena. Puneti crema pe foc mic si gatiti pana se ingroasa. Dupa ce s-a racit, incorporati untul batut spuma. Impartiti crema in doua si adaugati ciocolata topita la bain-marie in jumatate din ea.
Asamblarea prajiturii: Intindeti crema alba peste blat, apoi asezati deasupra biscuiti inmuiati usor in lapte rece. Aplicati crema de ciocolata peste biscuiti, nivelati bine si presarati nuca macinata din belsug.
Prajitura delicata din aluat cu miere, pandispan pufos si crema de vanilie
Ingrediente pentru aprox. 30 portii:
Aluat cu miere:
250 g faina de grau
67 g zahar
1 ou
2 linguri de miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
150 g (3/4 pachet) unt moale
Pandispan:
4 oua
150 g zahar
125 g faina de grau
1 lingurita praf de copt
2 linguri ulei vegetal
Crema de budinca:
1 litru de lapte
30 g faina de grau
60 g amidon de cartofi
2 plicuri zahar vanilat
150 g zahar
150 g unt (3/4 pachet)
Glazura:
125 ml smantana (30% grasime)
200 g ciocolata alba
4 patratele de ciocolata neagra
Metoda de preparare:
- Aluat cu miere:
Amesteca ingredientele: faina, zaharul, oul, mierea si bicarbonatul. Adauga untul si framanta pana obtii un aluat omogen.
Imparte aluatul in doua parti egale si lasa-le la frigider.
Coace fiecare parte la 180°C timp de 10 minute, pana devin aurii. - Pandispan:
Bate albusurile spuma, adauga treptat zaharul, apoi galbenusurile si faina amestecata cu praful de copt.
Adauga uleiul si toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coace pandispanul la 180°C timp de 30 minute. - Crema de budinca:
Fierbe laptele cu zaharul, zaharul vanilat si untul. Intr-un bol separat, amesteca laptele ramas cu faina si amidonul.
Toarna amestecul in laptele fierbinte si amesteca pana se ingroasa.
Raceste usor crema inainte de asamblare. - Asamblare:
Pune primul strat de aluat cu miere, intinde jumatate din crema, adauga pandispanul, apoi restul de crema si al doilea strat de aluat cu miere.
Apasa usor si lasa prajitura la rece timp de 1-3 zile. - Glazura:
Topeste ciocolata alba in smantana fierbinte si toarna peste prajitura.
Decoreaza cu ciocolata neagra topita.